De overheid heeft wettelijke grenzen vastgesteld voor geluid. Deze grenzen zijn opgenomen in de Wet Milieubeheer. Voor een nieuwe weg gaat de voorkeur ernaar uit om op de gevels van woningen niet boven de 50 dB uit te komen. Deze toetswaarde is de voorkeurswaarde. Voor bestaande wegen moet op de gevels van woningen worden voldaan aan diezelfde 50 dB of aan de bestaande situatie. De hoogste van deze twee is leidend. De toetswaarde kan dus boven de 50 dB liggen. De maximale waarde voor geluidbelasting op de gevel van een woning is, zowel bij aanleg nieuwe weg als bij bestaande weg, 65 dB. De A20 is een bestaande weg, de A24 een nieuwe weg.
Bij overschrijding van de wettelijke norm onderzoekt Rijkswaterstaat maatregelen tegen geluidsoverlast. Bijvoorbeeld:
- Stiller asfalt
- Geluidschermen
- Gevelisolatie
Al deze maatregelen worden bij de Blankenburgverbinding toegepast.
Aan de hand van een wettelijke methodiek wordt bepaald of de kosten van de maatregel opweegt tegen het resultaat (doelmatigheidscriterium). We kijken bijvoorbeeld hoeveel woningen (knelpunten) profijt hebben van de maatregel en in welke mate het geluid zou toenemen als we de maatregel niet treffen. Zo wordt ook bepaald of en waar er een geluidscherm moet komen. In het akoestisch onderzoek wordt dit uitgebreid toegelicht per locatie.
Ja. Alle geluidschermen (bestaande en nieuwe) langs de A20 worden aan beide zijden van groen voorzien, met uitzondering van de transparante delen en viaducten. Aan de wegzijde betreft dit een begroeiing van het scherm zelf (klimplanten) of direct daarvoor. De begroeiing (hedera en wingerd) groeit ongeveer 50 cm per jaar (het eerste jaar moet het nog aanslaan).
Het scherm moet geïnspecteerd en onderhouden worden, daarom worden er aan de binnenkant (bewonerszijde) van het geluidscherm geen klimplanten geplaatst. Hier wordt wel een strook bosplantsoen (bomen en struiken) aangelegd. Vanuit de woonwijken is daarmee het zicht op het geluidscherm beperkt.
Op het kaartje op de geluid pagina is te zien hoe ieder geluidscherm eruit ziet.
Uitgangspunten bij het ontwerp van de geluidschermen:
- Laten staan wat kan blijven staan.
- Nieuwe schermen zijn van beton, daarmee sluiten we aan bij de vormgeving van het bestaande scherm richting Schiedam.
- Bij de overgangen komt glas. Dus waar de weg over een vaart gaat of bij de overgang van stedelijk naar landelijk gebied.
- In het kader van duurzaamheid worden bestaande geluidschermen zoveel mogelijk hergebruikt.
- Voor de hele A20 wordt uitgegaan van het concept van ‘De groene corridor’ dus alle dichte schermen worden begroeid.
Sommige geluidschermen op de A20 worden hergebruikt in het kader van duurzaamheid (de schermen zijn uit 2014 en 2015 en werken nog goed). Bestaande graffiti op de hergebruikte geluidschermen worden op de bovenste panelen aan beide kanten verwijderd. Op de onderste 2,5 meter van het geluidscherm aan de woonwijkzijde wordt de graffiti ook verwijderd en wordt er daarna een anti-graffiti coating aangebracht. De coating zorgt er voor dat nieuwe graffiti makkelijker te verwijderen is. Dit gebeurt overigens alleen bij aanstootgevende graffiti. Aan de snelwegzijde worden de geluidschermen begroeid met klimplanten, de graffiti op de onderste panelen wordt om die reden niet verwijderd: deze zal in de toekomst niet meer zichtbaar zijn omdat er klimplanten overheen groeien.
Op het kaartje op de geluid pagina is exact te zien welk geluidscherm waar komt.