Voedselbos

Yoka van Veen 15-10-2021
1475 keer bekeken 0 reacties

Bij het Voedselbos kunnen natuurrondleidingen en -workshops worden gevolgd. Ook is het een plek voor mensen uit de wijk om elkaar te ontmoeten.

Voedselbos Vlaardingen: voedsel oogsten in verschillende seizoenen
Het Voedselbos Vlaardingen aan de Van Boendalenweg tussen de Zuidbuurt en het metrospoor is een bos van bijna een hectare groot, dat is gericht op duurzame voedselproductie. Een voedselbos lijkt sterk op een natuurlijk bos. Het houdt zichzelf in stand en biedt voedsel en onderdak aan ontelbare soorten kleine en grote organismen. Voedselbos Vlaardingen in een nieuwe manier van groenbeheer dat natuur en voedselproductie combineert.

Eetbare en nuttige planten
Voedselbos Vlaardingen is in 2015 en 2016 aangelegd op een plek waarop hiervoor vooral veel reuzenberenklauw groeide. “Dat gewas woekerde flink in het hele gebied en moest dus flink teruggedrongen zodat andere gewassen zich ook kunnen ontwikkelen”, zegt Jolien Langejan. Zij beheert sinds een half jaar met veel plezier het Voedselbos Vlaardingen, dat ze samen met een kleine groep vrijwilligers onderhoudt. Jolien legt uit dat dat in Voedselbos Vlaardingen jong en oud iets kunnen nieuws leren over de natuur en over de eetbare planten en bomen die er groeien. Het uitgangspunt is dat Voedselbos Vlaardingen een duurzamer alternatief laat zien dan de monoculturen van gangbare landbouw hanteren. “Voedselbos Vlaardingen is een eetbaar bos, gebaseerd op de ontwerpprincipes van de permacultuur. Hiermee is het mogelijk om een bos te ontwerpen dat zichzelf in stand houdt en vol staat met eetbare en nuttige planten”, legt Jolien uit.

Verschillende lagen bomen, struiken en planten
Het voedselbos bevat verschillende lagen: notenbomen en fruitbomen, zoals walnoten, appelbomen en kweepeer. In de laag hieronder kunnen andere fruit- en notenstruiken staan of eetbare klimplanten zoals frambozen en Japanse wijnbes. Onder deze struiken kunnen op open plekken in het bos kruiden, groenten en bloemen groeien. Op de bodem vind je dan ten slotte de bodembedekkers en bodemkruipers zoals kaasjeskruid, hosta en mierikswortel. “Op deze manier wordt het hele oppervlak van het voedselbos benut.” Het voedselbos trekt ook dieren en insecten aan. Jolien heeft er inmiddels verschillende gesignaleerd, zoals de dwergmuis, en er zijn sporen van vossen. Ook komen er bijzondere vogels in het voedselbos: de tjiftjaf, nachtegaal en de wielewaal. “Als ik ’s ochtends de poort opendoe, vliegen er drie uilen op, dat is erg leuk om te zien. En de buizerd schijnt zich niets van ons aan te trekken, als we door het bos lopen.”   

Vrijwilligers
“Iedere week zijn we met een vaste groep van vijf tot tien vrijwilligers aan het werk om het voedselbos steeds verder vorm te geven”, vertelt Jolien. Het hele jaar is er genoeg te doen. “In deze periode van het jaar voorkomen we dat bramenstruiken verder woekeren en maken we de waterpartijen en sloten schoon, zodat ze niet verlanden, dus dichtgroeien. We zorgen dat de fruitbomen voldoende licht blijven krijgen door hier en daar zaailingen te verwijderen, en we planten ook weer nieuwe bomen en struiken aan.” Jolien vertelt dat de groep vrijwilligers elke vrijdag bij elkaar komt om de nodige onderhoudswerkzaamheden te verrichten. Dan is het voedselbos ook open voor bezoekers. “Voedselbos Vlaardingen is veel meer dan alleen voedselproductie,” legt Jolien uit. “Het is ook een plek waar mensen uit de wijk elkaar kunnen ontmoeten om samen het bos te onderhouden.” Regelmatig worden excursies, open dagen en proeverijen georganiseerd. “Je kunt ook een wildplukworkshop doen, waarin je leert welke wilde planten je kunt eten.”

Lokale gerechten
Voedselbos Vlaardingen werkt met zichzelf versterkende kringlopen, zodat kunstmest en plaagbestrijding niet nodig zijn. De biodiversiteit blijft op deze manier intact, zodat plagen en ziektes aan de gewassen op een natuurlijke manier worden tegengegaan. Jolien verwacht dat het voedselbos de komende jaren steeds meer oogst oplevert. “Dit jaar was een geweldig oogstjaar voor appels, kweeën en mispels”, vertelt ze. De peer deed het wat minder. “Restaurant Rotonde, een nieuw restaurant uit Rotterdam, komt bij ons oogsten. Zij werken graag met lokale en regionale producten. Bij ons hebben ze bijvoorbeeld sleedoorn en kornoelje geoogst. Hiervan maken ze een soort olijven, als hapje vooraf. Het is natuurlijk super om te zien dat een lokaal restaurant van dit soort vruchten en kruiden uit het voedselbos de leukste gerechten weet te maken.”

 

 

Het Voedselbos vind je bij de ingang van de Zuidbuurt.

Route Google Maps

 

 

 

Afbeeldingen

0  reacties

Cookie-instellingen