Werkboerderij Nooitgedacht

Yoka van Veen 15-10-2021
2129 keer bekeken 0 reacties

Werkboerderij Nooit Gedacht brengt mens, dier en zorg samen en biedt dagbesteding aan diverse zorgvragers op verschillende dagen.

Werkboerderij Nooitgedacht: samen werken op de boerderij met werknemers met een verstandelijke beperking

Werkboerderij Nooitgedacht aan de Zuidbuurt 91 is een plek waar circa veertien tot zestien mensen met een verstandelijke beperking door de weeks aan het werk zijn om de boerderij draaiend te houden. De dieren en moestuin worden onderhouden, takken worden gesnoeid en versnipperd en er is een winkeltje waar handgemaakte producten van de boerderij worden verkocht. Willemijn Kalee en Arnoud Janssen geven sturing aan deze groep medewerkers van de werkboerderij.

Kleinschalig
Werkboerderij Nooitgedacht valt onder de ASVZ, een zorgorganisatie in het zuidwesten van Nederland met ruim 45 locaties. ASVZ is er voor iedereen met een verstandelijke beperking: jong en oud, licht en zwaar verstandelijk beperkt. Voor al deze mensen biedt ASVZ diagnostiek, behandeling en begeleiding. De werkboerderij Nooitgedacht is een dagbesteding locatie, waar de werkgroep door de weeks tussen negen en half vier op de boerderij werkt. Op hetzelfde terrein staat ook de zorgwoning Nooitgedacht van ASVZ, maar de woning en de boerderij staan op zichzelf en bieden twee verschillende soorten begeleiding aan. Het dagelijkse team van twee of drie zorgmedewerkers begeleidt de groep medewerkers van de werkboerderij. Arnoud is teamleider. “Vijf van onze medewerkers wonen ook hier op Nooitgedacht. De anderen komen van andere zorginstellingen uit de omgeving en ze zijn hier aan het werk omdat dit het beste bij hen aansluit.”

Werken op de boerderij en in de winkel
Het hele team, dus begeleiders en medewerkers, werkt samen op de boerderij. “Dat is hard werken”, zegt Arnoud. “Elke dag moeten de geiten, kippen, schapen en konijnen worden verzorgd. Omdat het nu winter is, zijn we druk bezig met het snoeien van de bomen. Niet alleen op ons eigen terrein, maar we helpen ook de boerderijen uit de omgeving met snoeiwerk, zoals op de Buitenplaats.” Over een paar maanden, als de lente weer aanbreekt, gaat het team aan de slag met zaaien en opkweken van allerlei soorten groeten in de moestuin en in de kas. “In de zomer maken we sap en jam van de frambozen, aardbeien en bessen. Ook maken we appelstroop en chutneys van de producten die we hier telen. Dat verkopen we in onze winkel. Ook eieren van onze kippen”, zegt Arnoud. “We doen zoveel mogelijk zelf en we huren zo min mogelijk externe bedrijven in. Een paar van onze medewerkers heeft bijvoorbeeld officiële certificaten gehaald voor bosmaaien. We hebben twee bosmaaimachines met beschermingsmiddelen, zodat ze veilig zelfstandig of onder begeleiding kunnen werken.”

Pictogrammen
Willemijn is een van de activiteitenbegeleidsters van deze groep. Ze vindt het heerlijk om met deze specifieke groep mensen op de boerderij te werken. “Werken op een boerderij is voor mij sowieso een hobby. Samen met de groep kan ik elke dag buiten werken en mijn creativiteit inzetten in de houtwerkplaats en in de keuken.” Ze helpt deze mensen op de boerderij om hun ontwikkeldoelen te halen. Het dagprogramma met taken voor de medewerkers van de dagbesteding staat met pictogrammen op een prikbord, zodat voor iedereen duidelijk is wat er die dag gedaan moet worden. Orde en regelmaat dragen het meeste bij om de medewerkers hun dagtaken af te kunnen laten ronden, voordat ze om half vier weer naar huis gaan. “Het is een leuke, kleine groep mensen met een bijzondere dynamiek, die hier dagelijks naar de dagbesteding komt. We geven ze taken die beste bij hen passen en daar voelen ze zich ook verantwoordelijk voor. Het is fantastisch om te zien hoe ze zich ontwikkelen als zelfstandige werknemers. Daar doen we het voor”, zegt Willemijn.

 

 

Werkboerderij Nooitgedacht vind je op Zuidbuurt 91.

 

Afbeeldingen

0  reacties

Cookie-instellingen