Karperhoeve

Yoka van Veen 15-10-2021
1434 keer bekeken 0 reacties

De Karperhoeve biedt geheel verzorgde evenementen en (kinder)feestjes. Het is ook mogelijk voor groepen om te vergaderen in deze ontspannen omgeving.

De Karperhoeve: Bijzondere locatie voor kinderfeestjes en paardensportactiviteiten aan de Zuidbuurt

Een ondernemer met een gouden hart. Zo wordt Ineke van Waalwijk van Doorn van de Karperhoeve aan de Zuidbuurt in Maassluis genoemd. Ze bedenkt en organiseert dan ook de leukste evenementen, kinderfeesten en informele bijeenkomsten voor iedereen die wat extra aandacht nodig heeft. “Leuke evenementen verzinnen, dat gaat altijd vanzelf. Voor de organisatie heb ik gelukkig een vaste groep medewerkers, die me helpt om er een echt mooi feest van te maken”, vertelt Ineke. Daarnaast runt ze op de Karperhoeve een manege met pensionstalling voor circa dertig paarden en pony’s. Volwassen en kinderen kunnen er terecht voor paardrijlessen en het verzorgen van de dieren.Ineke bij het monumentale pand

Koeienstal
De Karperhoeve is gevestigd in een 16e-eeuwse boerderij in een prachtige historische omgeving aan de Zuidbuurt 5 in Maassluis. De boerderij is een Rijksmonument uit 1711. Ineke legt uit dat hier meer dan driehonderd jaar koeien werden gehouden in een oud-Hollandse grupstal. “Dat is een oud type koeienstal waar het vee gedurende de hele winter naast elkaar staat. Achter de koeien loopt de mestgoot, ook wel de grup genoemd, die de mest afvoert”. Vorig jaar is ze gestopt met de koeien en ze richt zich nu volledig op de manege en de kinderfeesten.

Leren dieren verzorgen
Een boerderij runnen betekent zeven dagen per week aan het werk. “Maar, eigenlijk kan ik dit geen werken noemen, want we doen het allemaal als hobby.” Op de boerderij leert Ineke aan kinderen hoe ze een paard of schaap moeten verzorgen en hoe ze een stal moeten uitmesten. “We leren ze ook dat dit fysieke inspanning kost.” Kinderen vermaken vindt Ineke het leukste om te doen. “Het mooiste is als kinderen steeds weer terug willen komen naar de Karperhoeve, om bezig te zijn en ongestoord buiten te kunnen spelen. Want dat lukt niet overal, hier in de Randstad.” Niet alleen kinderen weet Ineke te vermaken. Voor alleenstaande ouderen organiseert ze elk jaar kerstpakketten en een kerstdiner, samen met mensen uit de buurt en die ze kent. “Met zijn allen maken we er een onvergetelijk feest van!”

Vijf eeuwen familiegeschiedenis
De familie van Ineke telt al vijf eeuwen geschiedenis in het gebied rondom Maassluis en bij deze boerderij. “Mijn opa kwam in 1955 op deze boerderij, die hij kon pachten van zijn tante.” In 1973 namen Inekes ouders de boerderij van hem over. Vanaf 1996 zette Ineke samen met haar vader het boerenbedrijf voort. Sinds 2008 is het bedrijf volledig van Ineke en sinds drie jaar is ze samengegaan met haar oudste dochter Inez. “We zijn dus de vierde generatie binnen dit familiebedrijf”, stelt ze vast. Tussen 2008 en 2010 is de boerderij met bijgebouwen flink gerenoveerd. Het eerder gesloopte melkhuisje is weer opgebouwd. “De boerderij was oorspronkelijk een kaasboerderij, waarvan we de oude attributen hebben laten zitten.” Ook is een slot gevonden uit begin 1600 van de eerste boerderij die eerst op deze locatie stond. “Dit slot is weer terug in de voordeur is gezet.” 

In het zonnetje
“Ik ben vooral erg trots op dat onze klanten onze activiteiten enorm weten te waarderen”, zegt Ineke. Dat bleek wel uit het geldbedrag dat klanten bij elkaar hadden gespaard voor het 25-jarig bestaan van ons bedrijf.” Ineke vertelt dat dit bedrag wordt gebruikt voor het opknappen van de binnenbak van de manege. “Daarnaast hebben we ook een flinke cheque gekregen van de Grote Clubactie, die we goed kunnen gebruiken voor de verfraaiing van de binnenbak. Al deze warme gebaren geven ons volop ruimte om bij te dragen aan allerlei goede doelen en om mensen in het zonnetje zetten die dat in deze donkere dagen extra hard nodig hebben.”

 

De Karperhoeve vind je op Zuidbuurt 5.

 

Afbeeldingen

Cookie-instellingen