Hoeve Avondrust

Yoka van Veen 11-10-2021
2535 keer bekeken 0 reacties

Bij Hoeve Avondrust worden eigengemaakte streekproducten en delicatessen gemaakt. Sinds juni 2012 heeft Hoeve Avondrust ook een eigen winkel. Deze winkel is gevestigd in de historische koeienstal aan de oostzijde van de boerderij.

Hoeve Avondrust, een groene oase met streekproducten in de Zuidbuurt

Aan de van zichzelf al groene Zuidbuurt in Vlaardingen, ligt een groene oase verborgen achter Hoeve Avondrust op nummer 46. Mirjam en Frans runnen daar Hoeve Avondrust, een ecologische boerderij met fruittuin en hoogstamfruit boomgaard waar streekproducten worden gemaakt. Sinds 2008 worden Vlaardingen, Maassluis, Midden-Delfland en omstreken voorzien van verse, zelfgemaakte jam, mosterd, soepen, chutneys en diverse andere seizoensproducten.

Mirjam en Frans van Hoeve Avondrust bij de kweeperenboom

Mirjam: “De boerderij bestaat al sinds 1878, het was oorspronkelijk een melkveehouderij. Ik wilde per se buiten wonen en had eigenlijk mijn zinnen gezet op een camping starten in Frankrijk, maar het is de Zuidbuurt geworden. Dit is eigenlijk een soort mini-Frankrijk als je naar buiten kijkt. In 1989 ben ik hier gekomen en ben toen begonnen met aanplanten van struiken en bomen. In 2008 ben ik gestart met het ontwikkelen van streekproducten en sinds Frans er ongeveer zes jaar geleden bij is gekomen, heeft dit een flinke boost gekregen.”

Frans: “Ik keek als kind altijd verwonderd naar de natuur, had vroeger ook een schooltuintje (evenals Mirjam trouwens). Na veel reizen over de wereld ben ik voor mezelf begonnen, vooral op het gebied van duurzaamheid. Na een 2-jarige opleiding permacultuur, heb ik op Hoeve Avondrust de draad opgepakt waar ik als kind gestopt was. Alles is er al, maar hoe gebruik je het? De grond hier is bij uitstek geschikt voor bessenstruiken en fruitbomen en door alleen natuurlijke mest van de eigen pony’s te gebruiken, wordt de bodem alleen maar vruchtbaarder en komen de fruitbomen tot leven. Je ziet het ook aan de diverse dieren die hier rondscharrelen, egeltjes, padden, salamanders, kikkers etcetera. Ze gedijen hier en dat bewijst dat het een gezonde omgeving is.”

Mirjam vervolgt: “Sinds de komst van Frans zijn er meer bessenstruiken gekomen: bijvoorbeeld witte bessen, kruisbessen, de Japanse wijnbes (die groeit als bramen, maar dan in een soort pyramide) en natuurlijk aardbeien, frambozen en bramen naast vele andere vruchten uit de hoogstamfruit boomgaard. Jam maken is niet ingewikkeld, maar het gaat om de smaakcombinaties. We zijn continu bezig met de producten en het vergaren van kennis en vaardigheden.

Frans vult aan: “Je kunt je verbazen wat er allemaal mogelijk is en we delen veel informatie in ons vakgebied, bij Mirjam is dat verwerking en productie, bij mij is dat fruitteelt en bodemonderhoud. Daarin hebben we elkaar gevonden.”

Mirjam: “De tijdelijke afsluiting van de Zuidbuurt voor doorgaande auto’s zal zeker effect hebben, ook voor de afhaalservice van de zogenoemde “boerschappen” die mensen online kunnen bestellen via onze website. Maar de communicatie hierover is gelukkig wel goed, er wordt in elk geval rekening gehouden met ons. En hopelijk gaat deze actie een kwaliteitsimpuls geven.”

De boerderijwinkel van Hoeve Avondrust aan de Zuidbuurt 46 in Vlaardingen is geopend op vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Meer informatie? Volg de boerderijwinkel van Hoeve Avondrust op Facebook of via Instagram.

Afbeeldingen

0  reacties

Cookie-instellingen