Kwaliteitsprogramma Nieuw Waterland

Het gebied rondom de Blankenburgverbinding in Vlaardingen en Rozenburg ondergaat een metamorfose. Aan beide kanten van het Scheur komt een 'Nieuw Waterland' dat nog beter past bij de steden, het landschap, de historie en vooral ook bij de bezoekers.

Zo valt er straks nog meer te genieten van fietsen, wandelen, schoner zwemwater, vissen, evenementen en horeca in een groene omgeving. Nieuw Waterland is de naam van het kwaliteitsprogramma om deze herinrichting mee te realiseren.

De gemeenten Rotterdam en Vlaardingen, de Provincie Zuid-Holland, Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer en het Hoogheemraadschap van Delfland hebben onder regie van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag het kwaliteitsprogramma gemaakt en gefinancierd Ook voor de uitvoering van de plannen hebben deze partijen de handen ineengeslagen. 

Hieronder kunt u meer lezen over de verschillende projecten. Ook kunt u meer informatie vinden op de website van Nieuw Waterland: www.nieuw-waterland.nl

Gebiedsgerichte benadering
Nadrukkelijke wens van de betrokken bestuurders was een gebiedsgerichte benadering. Met als doel een door betrokken partijen gedragen, samenhangend beeld van de omgeving van de weg. Deze gebiedsgerichte benadering vindt haar weerslag in het ‘landschapsplan Blankenburgverbinding’, waar (binnen de kaders van besluitvorming) de kwaliteiten, waarden en potenties van het gebied opnieuw onder de loep zijn genomen. Er is daarbij nadrukkelijk gezocht naar kansen, bijvoorbeeld door synergie in maatregelen en koppelingen met het ontwerpproces van de Blankenburgverbinding.

Krabbepark - Gemeente Vlaardingen
De gemeente Vlaardingen heeft vanaf 2016 volop gesprekken gevoerd over de mogelijkheden van het gebied rondom de Krabbeplas. Ideeën en feedback van bewoners, ondernemers en professionals zijn meegenomen in het ontwerp. het gebied rondom de Krabbeplas wordt recreatiever en toegankelijker. Daarom heet het vanaf nu het Krabbepark.

Herinrichting Oeverbos - Staatsbosbeheer
In 2017 is Staatsbosbeheer gestart in Vlaardingen met de herinrichting van het Oeverbos, in opdracht van Coöperatief Beheer Groengebieden Midden-Delfland. Er is een nieuwe padenstructuur aangelegd voor fietsers en wandelaars. Aan de oeverzijde is een parkweiden met losse boomgroepen ingericht en een uitkijktoren geplaatst. Zo is er vanuit het groen volop uitzicht over het Scheur en de schepen die voorbij varen. 

S.C.H.O.O.N. - Hoogheemraadschap van Delfland
Schoner water. Meer zoet water. Beter zwemwater. Dit zijn de kernwoorden van het innovatieve project van het Hoogheemraadschap van Delfland. Het project S.C.H.O.O.N. speelt zich af in het gebied tussen de gemeenten Vlaardingen en Maassluis. Hoofdrolspelers zijn de Zoetwaterfabriek en de Waterharmonica. Delfland maakt het gezuiverde afvalwater nog een slag schoner, waarbij onder andere ook medicijnresten verwijderd worden in sloten en vaarten. Hiernaast zorgt het voor een duurzame zoetwatervoorziening ten tijde van droogte. En tot slot draagt het bij aan een betere zwemwater door de Krabbeplas door te spoelen met het schone water. 

Groene Gordel Rozenburg - Gemeente Rotterdam
Voormalige zeekleipolder zijn omgevormd tot havengebied: opgespoten met zand tot boven de waterkerende hoogte en uitgegraven voor havenbekkens en kanalen. Het eens bestaande dorp Blankenburg is hierdoor volledig onder zand verdwenen en Rozenburg is in een 'kom' komen te liggen. Met de komst van de Blankenburgverbinding wordt het gebied op de zuidoever stevig aangepakt. De zogenaamde Groene Gordel van Rozenburg, die het dorp scheidt van het havengebied, wordt nóg groener. De mogelijkheden om in het gebied te recreëren worden groter. Rozenburg versterkt haar karakter als groen dorp in een industrieel gebied. 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen