Mini-expositie archeologische vondsten Blankenburgverbinding

13-09-2016 2827 keer bekeken

Archeologische vondsten uit de Middeleeuwen, die zijn opgegraven bij de Zuidbuurt in Vlaardingen, zijn vanaf vrijdag 16 september aanstaande te zien op een mini-expositie in Museum Vlaardingen.

Deze mini – expositie komt in plaats van de eerder afgelaste opendagen die in juni van dit jaar gepland stonden maar door het slechte weer niet door konden gaan. De expositie is de komende maanden gratis te bezichtigen in het museum aan de Westhavenkade 56 in Vlaardingen.

De archeologische vondsten zijn gedaan in het gebied waar Rijkswaterstaat voorbereidingen treft voor de aanleg van de Blankenburgverbinding. Het archeologisch onderzoek wordt maart 2017 afgerond.

De archeologen die in opdracht van Rijkswaterstaat het onderzoek uitvoeren hebben onder meer, en dat is voor het eerst in de Vlaardingse historie, een middeleeuwse terp ontdekt. Na een eerste onderzoek van deze terp is het waarschijnlijk dat de terp aangelegd is na de grote overstromingsrampen die Vlaardingen in de Middeleeuwen teisterden. In de terp is onder andere keramiek, metaal en baksteen gevonden.

De gemeente Vlaardingen vindt het belangrijk dat er archeologisch onderzoek gedaan wordt op plekken waar de grond verstoord wordt, omdat ze daardoor nieuwe inzichten krijgt over de geschiedenis van dit gebied.

Nieuwe vondsten
Rijkswaterstaat en de gemeente Vlaardingen willen de eerste resultaten van het archeologisch onderzoek graag aan de inwoners laten zien. Daarom heeft ze, samen met Rijkswaterstaat, een mini-expositie laten maken door het bureau TGV Teksten en Presentatie. Het is de bedoeling dat de expositie steeds wordt aangevuld met recente vondsten en informatie uit het vervolg onderzoek.

Mini – expositie gratis te bezichtigen
De officiële opening is vrijdag 16 september aanstaande tussen 15.00 uur en 17.00 uur en toegankelijk voor publiek. Op het programma staat dan onder meer een presentatie van René Isarin, archeoloog bij Rijkswaterstaat. Hij komt vertellen over het onderzoeksproces, de resultaten van het proefsleuvenonderzoek en de opgraving van de terp. Na afloop van de lezingen wordt door Rijkswaterstaat een bijzonder vondst overhandigd aan de gemeente Vlaardingen.

 

Cookie-instellingen