Blankenburgverbinding onderdeel van eerste etappe Tour de France Femmes avec Zwift 2024

15-04-2024 1081 keer bekeken

Over bijna 100 dagen is het zo ver: de eerste buitenlandse start van de Tour de France Femmes avec Zwift én die is in Rotterdam. Wat dit nog unieker maakt: de vrouwen fietsen tijdens de eerste etappe van Rotterdam naar Den Haag over de nog te openen Blankenburgverbinding.

Dit wordt de eerste en enige keer dat fietsers via de A24 het Scheur onderlangs zullen passeren.

Een primeur
Een dag na de afsluiting van de Olympische Spelen in Parijs richten de ogen van topsportliefhebbers zich op Rotterdam. De start, de zogenoemde ‘Grand Départ’, van de Tour de France Femmes avec Zwift vindt plaats in de havenstad. Een primeur. Het is namelijk de eerste keer dat de start van de Franse wielerronde voor vrouwen begint in het buitenland. 

Het parcours
De route start op maandag 12 augustus 2024 in het centrum van Rotterdam langs de Coolsingel en de Witte de Withstraat. Vervolgens rijden de rensters door typisch Nederlands laagland via Schiedam en Vlaardingen over de nieuwe A24. Via knooppunt Vlaardingen gaan de rensters door de Hollandtunnel. Na een duik onder het Scheur door via de Maasdeltatunnel wordt over de bogen van het knooppunt Rozenburg de koers ingezet richting Voorne-Putten. Na een ronde over het eiland loopt de route nogmaals over de nieuwe A24 maar dan naar Maassluis. Richting de kassen van het Westland racet het peloton naar het laatste gedeelte van de etappe, dat zich afspeelt in Den Haag. Via het Zuiderpark sprinten de rensters naar de finish in Kijkduin.

Klimmen over de Blankenberg
Tijdens het parcours maken de rensters een flinke klim. In de Maasdeltatunnel dalen de fietsers naar een diepte van 26,5 meter onder NAP om vervolgens op de Blankenberg van knooppunt Rozenburg te klimmen naar een hoogte van ongeveer 20 meter boven NAP.

Feiten over de Blankenburgverbinding:

  • De diepte van de Maasdeltatunnel: laagste punt ligt op -26,5m NAP
  • De hoogte van de Blankenberg: hoogste punt ligt op ongeveer +26,5m NAP
  • De hoogte van het viaduct waar de rensters over heen gaan: ligt op ongeveer +20 m NAP
  • De hellingsgraden in de Hollandtunnel: 0,2%
  • De hellingsgraden in Maasdeltatunnel: noordoever 4,5% en zuidoever 3,9%
  • De hellingsgraden in knooppunt Vlaardingen: gemiddeld 2%
  • De hellingsgraden in knooppunt Rozenburg: 5,4% en 6%

Klik hier om de video van het parcours te bekijken

Cookie-instellingen