1 april: geen speciale vleermuisverlichting in de Maasdeltatunnel

02-04-2024 966 keer bekeken

BAAK is op paasmaandag (1 april) niet begonnen met het installeren van speciale vleermuislampen in de Maasdeltatunnel. Onze bouwers komen geen vleermuizen tegen nu de Maasdeltatunnel één geheel is. Daarvoor is de tunnel te lang.

‘’Voor vleermuizen is de nieuwe tunnel te lang en te licht. Wel maken vleermuizen gebruik van kleinere tunnels en vliegen ze onder viaducten door, mits zij deze in een donkere hoek kunnen passeren.’’ Aldus Marco Snijder, ecoloog van BAAK.

Wel komen er vleermuizen in het projectgebied voor. Eerder gingen we op pad met ecoloog Marco om vleermuizen te spotten.

(Om de video op onze website te bekijken, dient u de cookies van derden te accepteren of klik hier om hier om de video op YouTube te bekijken.)

De batlamp
De ‘Batlamp’ zelf is geen verzinsel en bestaat echt. Rijkswaterstaat gebruikt deze vleermuisvriendelijke lampen bij fietspaden, fietstunnels en bij het ecoducten, zoals bij het ecoduct over de A74 bij Tegelen. 

De afstand in de nieuwe Maasdeltatunnel is te lang voor vleermuizen. Zelfs met batlampen zou de Maasdeltatunnel nog te licht zijn voor vleermuizen vanwege alle lampen van het verkeer.

 

Cookie-instellingen