Verlichting Maasdeltatunnel wordt aangepast voor vleermuizen

29-03-2024 1317 keer bekeken

Nu de Maasdeltatunnel één geheel is, is er een nieuwe route ontstaan voor vleermuizen. Echter zijn deze beschermde dieren gevoelig voor blauw en ultraviolet licht. Om die reden heeft Rijkswaterstaat besloten om in de Maasdeltatunnel vleermuisvriendelijke verlichting toe te passen: de Batlamp.

Vorige week zijn de kopschotten uit de Maasdeltatunnel weggehaald. Sinds de verwijdering merken de bouwers dat ook vleermuizen veelvuldig gebruik maken van de tunnel. Een nieuwe route voor vleermuizen tussen de noord- en de zuidoever. Vleermuizen zijn beschermde diersoorten en zijn gevoelig voor blauw en ultraviolet licht. Om die reden heeft Rijkswaterstaat besloten om in de Maasdeltatunnel vleermuisvriendelijke verlichting toe te passen: de Batlamp.

De Batlamp heeft ledlichtjes die amberkleurig licht geven. Bij de lichtkleur is rekening gehouden met de zogeheten Human-Bat Response Ratio: een lichtkleur die voor vleermuisogen ongevoelig is, maar waarbij mensen de verkeerssituatie nog goed kunnen waarnemen. Deze verlichting toepassen gebeurt al veelvuldig bij (fiets)tunneltjes onder snelwegen door. Nu voor het eerst in Nederland ook in een tunnel van een rijksweg zelf. Jörgen van der Meer (Omgevingsmanager Rijkswaterstaat): “Een snelweg uitrusten met speciale vleermuisvriendelijke verlichting is uniek. BAAK start op paasmaandag met de aanpassing. Dit is een hels karwei, maar past binnen de planning.”

Wat dit betekent voor andere tunnels in de regio is nog onbekend, hier is nog geen onderzoek naar gedaan.

Meer informatie over de Batlamp

 

 

Cookie-instellingen