Kopschotten verwijderd uit de Maasdeltatunnel

22-03-2024 2072 keer bekeken

Afgelopen week zijn de zogenaamde kopschotten uit de Maasdeltatunnel weggehaald. De kopschotten vormden de tijdelijke afdichting van de noordelijke toerit en van het zinkelement. Nu de sluitvoeg die tussen deze twee delen is gebouwd helemaal klaar is, zijn de schotten niet meer nodig.

Wat zijn kopschotten?
Na het afzinken van de tunneldelen vorig jaar bleef er een kleine ruimte over tussen de afgezonken tunneldelen en de toerit aan de oever bij Vlaardingen. De uiteindes van de toerit en de tunneldelen hadden een afdichting in de vorm van een schot, zodat de toerit en de tunneldelen droog bleven. Doordat beide uiteindes nu met elkaar verbonden zijn met een sluitvoeg, konden deze zogenoemde ‘kopschotten’, de kopse kanten van de tunneldelen en de toerit, afgelopen week worden verwijderd.

In de onderstaande video legt collega Daan Peeters van BAAK uit wat een sluitvoeg is en hoe we deze gebouwd hebben. De tekst loopt verder onder de video. 

(Om de onderstaande video op onze website te bekijken, dient u de cookies van derden te accepteren of klik hier om de video op YouTube te bekijken.)

Het weghalen van de schotten
Met een grote betonzaag is het kopschot in meerdere stukken verdeeld en werden er grote gaten ingeboord . Met een verreiker met lepels werden deze stukken vervolgens uit de muur gehaald.

 De verreiker bij het kopschot

 

 

Tunnel nu één geheel en bouwtechnisch bijna klaar
Doordat de sluitvoeg klaar is en de schotten zijn weggehaald, is de tunnel één geheel en kan ook het laatste stukje van het middentunnelkanaal worden afgebouwd. Het middentunnelkanaal bevindt zich tussen de twee rijbanen van de tunnel. Beneden is een vluchtgang, bovenin bevindt zich een technische ruimte. Het laatste stukje moet nog in de sluitmoot worden gemaakt.

De komende maanden wordt de tunnel geasfalteerd en afgebouwd. Tot slot worden alle veiligheidssystemen geïnstalleerd en uitgebreid getest, zodat aan het eind van het jaar iedereen er veilig door kan rijden.

Cookie-instellingen