Geschiedenis
Volgens de verschillende verhalen rondom de mythe was Barbara van Nicomedië een beeldschone jonkvrouw uit Klein-Azië. Om haar te beschermen tegen de vele mannen die haar ten huwelijk wilden vragen, sloot haar niet gelovige vader haar op in een toren. Barbara ontsnapte en zocht haar toevlucht in een grot waar zij bescherming vond bij de mijnwerkers. Uiteindelijk viel zij toch in de handen van haar vader. Toen hij erachter kwam, dat zij zich had bekeerd tot het geloof (en dus al getrouwd was met god) en niet meer met een ongelovige man kon trouwen, vermoorde hij zijn dochter God strafte meteen door hem te treffen met de bliksem waarna ook hij stierf.
In Zuid-Limburg was de herdenking van de Heilige Barbara lange tijd een belangrijke feestdag voor mijnwerkers. Tot de sluiting van de mijnen in de jaren ’60 van de vorige eeuw was 4 december een vrije dag.
Hoofduitvoerder Conrad Hordijk (BAAK) en projectleider Tunnels Sallo van der Woude (Rijkswaterstaat)
Het beeld van de Heilige Barbera in de Maasdeltatunnel
Blankenburgverbinding
Voor de aanleg van de Blankenburgverbinding worden twee tunnel gebouwd. Zo is er bij de Hollandtunnel gekozen voor een landtunnel en is de Maasdeltatunnel met elementen afgezonken. Met de moderne kennis en technieken van nu is het bouwen van tunnels een stuk veiliger geworden ten opzichte van vroeger. Het werk op diepte onder het water of onder de grond vraagt altijd om extra alert te zijn. Gelukkig houdt Barbara ook onze mensen in het oog. Daarom branden we op deze dag een kaarsje voor haar in onze tunnels en stonden we samen met onze bouwers stil bij deze bijzondere dag.