Afzinken tunneldeel Maasdeltatunnel op 21 oktober 2023

12-10-2023 6194 keer bekeken

Het afzinken van het tweede tunneldeel van de Maasdeltatunnel vindt plaats op zaterdag 21 oktober. Dit is twee weken later dan eerder aangegeven omdat er meer tijd nodig is om de benodigde voorbereidingen voor de afzinkoperatie te treffen.

Afzinksysteem aangepast
Na het afbreken van de afzinkoperatie in het voorjaar is het afzinksysteem aangepast en verzwaard. Deze aanpassingen bestaan onder andere uit het gebruiken van grotere pontons, dikkere kabels en zwaardere ankerpalen in het Scheur.

Tijdens het testen van het afzinksysteem kwam naar voren dat een van de geleverde onderdelen niet voldeed aan de eisen. Dit was de reden het afzinken twee weken uit te stellen. Het systeem is aangepast en nieuwe testen zijn ingepland.

Veiligheid staat voorop
Voor het succesvol kunnen afzinken staan voorspelbaarheid en veiligheid voorop en moet ieder aspect van deze complexe operatie kloppen. Hierdoor is het mogelijk dat als gevolg van uitkomsten van testresultaten of bijvoorbeeld harde wind of te veel stroming het afzinken op 21 oktober niet door kan gaan. Hiervoor is nog een reservemoment beschikbaar, namelijk maandag 6 november.

In de onderstaande video geven omgevingsmanagers Jörgen van der Meer (Rijkswaterstaat) en Anne Peters (BAAK) een toelichting over de situatie rondom afzinkoperatie.

(Om de video op onze website te kunnen bekijken, dient u de cookies van derden te accepteren of klik hier om de de video op YouTube te bekijken.)

Afsluitingen en bereikbaarheid
Voor het afzinken is het Scheur ter hoogte van de Blankenburgverbinding voor alle scheepvaart afgesloten van 21 oktober 06.15 uur tot 22 oktober 14.15 uur.

Ook is de Boulevard in Rozenburg tussen de Eikenlaan en de Prof. Gerbrandyweg afgesloten voor al het wegverkeer. Verkeer wordt omgeleid via de Droespolderweg.

Mocht u vanuit het Oeverbos bij Vlaardingen het afzinken willen volgen, houd er dan rekening mee dat hier twee windturbines worden gebouwd en het terrein en parkeerplekken grotendeels zijn afgezet. De parkeermogelijkheden zijn hier beperkt. Het fietspad langs de oever van het Scheur is met de fiets wel goed te bereiken.

Volg de afzinkoperatie
Het afzinken van het tunneldeel is realtime te volgen via een liveblog op onze website en onze andere digitale kanalen. Onze collega’s doen de hele dag live verslag van de afzinkoperatie. U hoeft hierdoor niets te missen. Houdt er wel rekening mee dat het afzinken ongeveer 3 uur eerder begint dan de vorige keer. Het tunneldeel vaart rond 06.15 uur uit de haven bij Damen Verolme.

Mocht u toch op locatie een kijkje willen nemen, dan hebben we zowel op de noordoever bij poort 50 BAAK, als op de zuidoever aan de oever ten westen van de Maasdeltatunnel locaties ingericht waar een blik op de werkzaamheden kan worden geworpen. Ook het informatiecentrum is van 08.30 tot 16.00 uur geopend.

 

Cookie-instellingen