Nieuwe datum afzinken tweede tunneldeel Maasdeltatunnel

14-07-2023 3306 keer bekeken

Zondag 8 oktober is de nieuwe datum waarop het tweede tunneldeel van de Maasdeltatunnel wordt afgezonken. Voor de operatie wordt het Scheur ter hoogte van de Blankenburgverbinding voor alle scheepvaart ongeveer een etmaal afgesloten.

De afsluiting is van zondag 8 oktober 9.30 uur tot maandag 9 oktober 17.30 uur.

Tunneldeel begin september gereed
Tijdens de afzinkoperatie eind april brak één van de zes kabels waarmee het tunneldeel op zijn plek werd gehouden en kwam vervolgens tegen de tijdelijke kade. Het zogenoemde tijdelijke kopschot (de tijdelijke afsluiting van het tunneldeel aan de kopse kant) is hierdoor beschadigd. Het kopschot wordt momenteel vervangen in het droogdok van Damen Verolme Rotterdam en is begin september gereed.

Aanpassing in afzinkproces
Het onderzoek naar de oorzaak van het breken van de kabel wordt op dit moment door gespecialiseerde onderzoeksbureaus uitgevoerd. Duidelijk is al wel dat de krachten die op de kabel kwamen te staan, groter waren dan vooraf is aangenomen. De manier van afzinken wordt aangepast op deze en eventueel volgende uitkomsten van het onderzoek. Deze aanpassingen moeten ervoor zorgen dat de afzinkoperatie succesvol verloopt en de Blankenburgverbinding zoals gepland in 2024 kan worden opengesteld.

Reservedata
Wanneer het afzinken bijvoorbeeld als gevolg van harde wind of te veel stroming niet door kan gaan, kan het nodig zijn het afzinken uit te stellen. Daarom zijn twee reservemomenten vastgelegd: zaterdag 21 oktober 9.30 uur tot zondag 22 oktober 17.30 uur en maandag 6 november 7.30 uur tot dinsdag 7 november 15.30 uur.

Cookie-instellingen