Tol betalen zonder te stoppen

16-06-2023 20289 keer bekeken

Om gebruik te kunnen maken van de Blankenburgverbinding (A24) moet straks tol worden betaald. Hoe gaat dit in zijn werk? We hebben de antwoorden op de meest gestelde vragen op een rijtje gezet.

Waarom moet tol worden betaald?
Voor de aanleg van de Blankenburgverbinding had de Rijksoverheid onvoldoende geld beschikbaar. Tol is nodig om een deel van de aanlegkosten terug te verdienen. Het blijft mogelijk om voor een tolvrij alternatief te kiezen. Dit zijn de routes via de Beneluxtunnel en de Van Brienenoordbrug.  

Hoe wordt tol geheven?
De manier van tol heffen bij de Blankenburgverbinding (A24), is nieuw in Nederland. Bij de Blankenburgverbinding komen geen tolpoortjes, dus u kunt gewoon doorrijden. U verliest hierdoor geen tijd door wachtrijen. Camera’s fotograferen en registreren uw kenteken. Het tolportaal hiervoor staat aan de Vlaardingse kant tussen de Hoekse lijn en de Maasdeltatunnel in. 

Wie gaat tol betalen?
Op de Blankenburgverbinding moet tol betaald worden voor personen- en bestelauto’s en andere lichte motorvoertuigen. Het tarief wordt nog vastgesteld en bedraagt in prijzen 2022 €1,39 voor personenvoertuigen en €8,35 voor vrachtwagens en andere zware motorvoertuigen vanaf 3.500 kg. Ook voertuigen met een buitenlands kenteken betalen tol. Heeft u een aanhanger of een caravan? Daarvoor betaalt u niet extra. 

Op verzoek kunnen bijzondere voertuigen zoals ambulances, politiewagens, brandweerauto’s en lijkwagens worden vrijgesteld van tolheffing. Ook defensievoertuigen zijn niet tolplichtig. 

Hoe wordt tol betaald?
Betalen voor het gebruik van de Blankenburgverbinding doet u online, vooraf of achteraf. Doe dat binnen 3 dagen (72 uur), dan voorkomt u extra kosten. Of kies met automatisch betalen voor extra gemak. Uw persoonsgegevens worden beschermd volgens de privacywetten (AVG).

Meer weten?
Klik hier voor meer informatie.

 

Cookie-instellingen