Aanleg ‘Groene Haring’ als compensatie aanleg Blankenburgverbinding

20-04-2023 1693 keer bekeken

Om het verwijderde groen voor de aanleg van de Blankenburgverbinding te compenseren, wordt voor iedere boom die verdwijnt een nieuw exemplaar in de regio geplant.

In de gemeente Vlaardingen zijn inmiddels meer dan 1200 bomen geplaatst. En nu ook de ‘Groene Haring’, een bomengroep in de vorm van een omhoog springende haring.

Donderdag 13 april onthulde Rijkswaterstaat samen met Wethouder Lianne van Kalken van de gemeente Vlaardingen het informatiebord over de ‘Groene Haring’. De 51 Italiaanse populieren en drie Kaukasische vleugelnoten staan aan de rand van de Broekpolder (ter hoogte van de Waterpoort). De bedoeling is dat de haring de komende jaren steeds duidelijker zichtbaar wordt vanuit de lucht.

1-op-1-compensatie
De aanleg van de Blankenburgverbinding betekent dat een stuk groen moet wijken Voor iedere boom die verdwijnt komt een nieuw exemplaar terug. Volgens de wetgeving is deze 1-op-1-compensatie niet noodzakelijk. Rijkswaterstaat hecht in het kader van duurzaamheid echter veel belang aan deze 100 procent compensatie te realiseren. In totaal betreft het de compensatie van zo’n 30 ha groen, 6000 bomen. De helft daarvan wordt binnen het projectgebied gecompenseerd. De andere helft in de regio.


Anouska Hoogendoorn-Lagerwaard (Rijkswaterstaat) en Lianne van Kalken (wethouder Gemeente Vlaardingen)

Samenwerking regio
Op diverse plaatsen in de regio zijn de afgelopen jaren bomen geplant. De bomen zijn terug te vinden in Vlaardingen, Maassluis, Rotterdam, Westvoorne en Nissewaard. De gemeenten bepalen in nauwe samenwerking met Rijkswaterstaat de locaties. Rijkwaterstaat financiert de aanschaf en onderhoud van de bomen voor de eerste drie jaar, daarna zijn de kosten voor de gemeenten. Bij het bepalen van de plek én het aanplanten van de bomen is ook samengewerkt met lokale boom- en buurtverenigingen. De verwachting is dat eind 2023 alle bomen zijn gepland. 

Cookie-instellingen