Afzinken tweede tunneldeel Maasdeltatunnel uitgesteld naar 29 april 2023

06-04-2023 5682 keer bekeken

Het tweede en tevens laatste tunneldeel van de Maasdeltatunnel wordt op 29 april afgezonken in plaats van 15 april. Dit is besloten omdat het afzinken van het eerste tunneldeel enige tegenslag kende en er tijd nodig is om controlestappen in te bouwen.

Het eerste tunneldeel is in het weekend van 31 maart in het Scheur afgezonken. Het 50.000 ton zware tunneldeel lag in de nacht van vrijdag op zaterdag op zijn plek op 30 meter diepte voor de oever van Rozenburg. Het laatste deel van de afzinkoperatie kende enige tegenslag. Dit zorgde voor vertraging waardoor de vaarweg later werd opengesteld. Rijkswaterstaat en bouwconsortium BAAK vinden het van groot belang deze situatie bij het tweede tunneldeel te voorkomen. Hiervoor zijn extra controlestappen nodig. Die vragen tijd en om die reden wordt het afzinken verplaatst naar 29 april 2023.   

Publiek
Het verplaatsen van het afzinken betekent ook dat de publieksactiviteiten op de noord- en zuidoever op 15 april niet doorgaan en worden verplaatst naar 29 april. Geïnteresseerden die zich hadden aangemeld ontvangen een persoonlijk bericht dat ze automatisch zijn aangemeld voor 29 april, en hoe ze zich eventueel kunnen afmelden. Nog niet aangemeld? Onder aan dit bericht kunt u lezen hoe u zich kunt aanmelden.

Afzinken eerste tunneldeel
Na de afzinkoperatie van het eerste tunneldeel ontstond kortsluiting, veroorzaakt door een lekkage aan de tijdelijke afdichting van het tunneldeel, het zogenaamde kopschot. Door het inzetten van extra pompen en na het uitvoeren van herstelwerkzaamheden door duikers, was de situatie in de nacht van zaterdag op zondag onder controle. Hierdoor kon de vaarweg in de vroege ochtend van 2 april weer vrij worden gegeven voor de scheepvaart en konden de werkzaamheden, zoals het aanbrengen van het zand onder het tunneldeel voor de definitieve fundering, worden voortgezet.

Bekijk de video met een toelichting van omgevingsmanager van Rijkswaterstaat J├Ârgen van der Meer en omgevingsmanager van BAAK Anne Peters.

(Om de video op de website te kunnen bekijken, dient u de cookies van derden te accepteren of klik hier om de video op YouTube te bekijken.)

Aanmelden afzinkevent 29 april
Heeft u zich nog niet aangemeld voor 29 april? De hele dag door verzorgen wij toelichting over het afzinkproces. Komt u ook kijken in Rozenburg of Vlaardingen? Wij zorgen voor de koffie. 

aanmelden 

Programma

Cookie-instellingen