Afzinken met vertraging: Nieuwe Waterweg langer gestremd voor scheepvaart

01-04-2023 7785 keer bekeken

Gisteren is het eerste tunneldeel van de Maasdeltatunnel afgezonken. Het tunneldeel ligt op de juiste locatie. Door een lekkage bij het kopschot van het tunnelelement is kortsluiting ontstaan, waardoor de pompen niet werkten.

Er zijn extra pompen ingezet en de elektriciteit is hersteld. Door de lekkage loopt het werk vertraging op. Vanwege deze situatie is de vaarweg ter hoogte van het Scheur langer gesloten voor de scheepvaart. Dit duurt tot zondagochtend 2 april 07.00 uur. De scheepvaart is ge├»nformeerd.

(Om de video te kunnnen bekijken, dient u de cookies van derden te accepteren of klik hier om de video op YouTube te bekijken)

Gisterenochtend startte de reis van tunneldeel Alara richting de afzinklocatie met behulp van drie sleepboten. Tegen 11.00 uur kwam het transport aan bij de afzinklocatie. Daar werd het tunneldeel door hulpboten gekoppeld aan zogenoemde lierpontons om het element te draaien en op positie te houden in het stromende water. Vervolgens werd het tunneldeel exact gepositioneerd en verdween om 18.15 uur onder water. Uiteindelijk landde Alara rond middernacht op haar definitieve plek op de vooraf aangebrachte tegels op de bodem van het Scheur.

Daarna bleek dat door lekkage bij het kopschot er kortsluiting was ontstaan. Het kopschot is de zijde van het element waar het tweede tunnelelement tegenaan komt te liggen, aan de noordzijde van het element. Door de lekkage ontstond kortsluiting, waardoor de pompen niet werkten om het water uit het element te halen. Met hulp van de brandweer zijn extra pompen ingezet en is de elektriciteit hersteld. Nog meer pompcapaciteit is nodig. Hier wordt hard aan gewerkt.

Door deze vertraging was het niet mogelijk om de vaarweg om 10.00 uur vrij te geven voor de scheepvaart. De vertraging duurt tot zondagochtend 2 april 07.00 uur. 

 

 

 

Cookie-instellingen