Voorbereiden voor afzinken: lierpontons eerste tunneldeel geplaatst

24-03-2023 2514 keer bekeken

Afgelopen week zijn de lierpontons geplaatst op het eerste tunnelelement. Deze pontons zijn nodig om het element nauwkeurig en gecontroleerd naar de bodem te laten zakken.

Wie denkt dat de tunnelelementen Alara en Isabella rustig liggen te wachten totdat zij worden afgezonken, heeft het mis. In het dok van Damen Verolme Rotterdam wordt hard gewerkt aan de laatste voorbereidingen voor het afzinken. Deze week zijn onder meer de lierpontons aangebracht op Alara, het eerste tunneldeel dat in het Scheur wordt afgezonken.

Grote ogen
Op het tunneldeel zijn grote ‘ogen’ gemonteerd. De vier pontons zijn met grote kranen en wat hulp op de grond over deze ogen geplaatst. Aan de ogen worden stalen kabels bevestigd. 

 Een van de ogen

 

Het ponton wordt vakkundig boven het oog gepositioneerd. 

 

 

De teugels laten vieren
Als de sleepboten het tunneldeel naar de afzinklocatie hebben gebracht en Alara na uitgebreid positioneren op de juiste plek ligt, kan ze worden afgezonken. Dit gebeurt door de spanning van de kabels af te halen en het element vol te laten lopen met water. Hierdoor zakt het element loodrecht naar beneden. De ogen waaraan de kabels bevestigd zijn, zakken onder de lierponts met het tunneldeel naar beneden. Zodra het tunneldeel onder water verdwijnt, zien we alleen de vier lierpontons nog drijven. Naast de pontons steken de gele meetmast en de rode schacht nog boven het water uit. Met meetpunten op de gele en de rode mast kunnen we tot op de centimeter nauwkeurig bepalen waar het tunneldeel is. De rode schacht is tijdens het afzinken de enige toegang tot het tunneldeel. Als Alara eenmaal op haar plek ligt wordt aangesloten op de zuidelijke toerit. 

 

Kom kijken!
Op 31 maart en 15 april worden de tunneldelen afgezonken. Zowel in Vlaardingen als Rozenburg worden tribunes geplaatst zodat iedereen mee kan kijken.

Meer informatie

 

Cookie-instellingen