De bouw iets voor jou?

27-02-2023 817 keer bekeken

Dat is de titel van het scholenprogramma van de Blankenburgverbinding voor basisschoolleerlingen in groep 8 en de onderbouw in het voortgezet onderwijs. Het educatieve lespakket ondersteunt leerlingen bij hun loopbaanoriëntatie en -begeleiding.

Daarnaast geeft het ze inzicht in de werkzaamheden en beroepen die nodig zijn bij grote bouwprojecten. Nathalie van den Boom is coördinator van het informatiecentrum en vertelt er alles over.

Wat houdt het scholenprogramma in? 
“Op school gaan de leerlingen aan de slag met beroepenvideo’s en opdrachten. Er zijn zes video’s gemaakt waarin we een aantal collega’s volgen die werkzaam zijn in de bouw bij ons project; een hijskraanmachinist, een rigger, een omgevingsadviseur, een projectleider tunnels, een timmerman en een werkvoorbereider civiel. Wie zijn ze, wat doen ze en wat maakt hun beroep zo mooi? Bij de video’s horen opdrachtenbladen die de leerlingen in de klas maken. Op deze manier proberen we voor scholieren het werken in de bouw van meerdere kanten te belichten.”

Bezoek informatiecentrum
“Na de video’s is het tijd voor een bezoek aan de Blankenburgverbinding. De klas wordt ontvangen door ons enthousiaste team van voorlichters in het informatiecentrum waar ze een korte introductie over het project krijgen. Daarna volgt een rondleiding door het informatiecentrum en een kijkje bij de bouwplaats als het kan. Leerlingen gaan buiten en binnen aan de slag met een quiz op hun mobiele telefoon, waar de verschillende beroepen ook weer aan bod komen. En voor de leerling met de meeste goede antwoorden hebben we natuurlijk een leuke prijs.”

Smartphone quiz
Nathalie en haar team hebben al veel scholen ontvangen. “Het programma is begin van dit schooljaar geïntroduceerd bij verschillende scholen in de omgeving en we hebben al veel leerlingen mogen verwelkomen. Ook al zijn niet alle leerlingen geïnteresseerd in een beroep in de bouw, toch zijn ze allemaal heel enthousiast over het bezoek aan dit ‘megaproject’ zoals ze het zelf omschrijven. Zodra de smartphones tevoorschijn komen voor de quiz, -‘dat mag normaal echt nooit van de meester of juf bij uitjes’-, zie je ze helemaal opleven en fanatiek de antwoorden zoeken in het informatiecentrum.”

Belangrijk en mooi beroep
“Vanuit mijn rol als coördinator van het informatiecentrum vind ik het mooi om te zien dat wij als project jongeren kunnen enthousiasmeren voor het leren van een echt vak. Voor echt vakmanschap. Bij de Blankenburgverbinding weten we als geen ander hoe mooi en belangrijk praktische beroepen op de bouwplaats zijn. Ik hoop het komende jaar nog veel scholen te mogen begroeten, om de vakmensen van de toekomst te bereiken.” 

Benieuwd naar dit programma? Meer informatie nodig? Neem contact op met het informatiecentrum per mail: informatiecentrumbbv@rws.nl of telefonisch: 06 50419572

meer informatie
 


 

Cookie-instellingen