Werkzaamheden tegels voor tunneldelen gestart

10-11-2022 2371 keer bekeken

De werkzaamheden voor het leggen van tegels voor de Maasdeltatunnel in het Scheur zijn gestart. Op de in totaal 12 tegels, van zo’n 100.000 kg per stuk, komen straks de twee tunneldelen te staan.

De afgelopen weken baggerde bouwconsortium BAAK een grote sleuf waarin de tunneldelen in het voorjaar komen te liggen. Maar liefst 500.000 kuub zand en grond is uit het Scheur verwijderd om op 31 maart en 15 april 2023 de tunneldelen af te kunnen laten zinken. Nu de baggerwerkzaamheden zijn afgerond, kunnen de tegels als fundering voor de tunneldelen worden geplaatst.

In de onderstaande video vertellen collega's Loïc en Christiaan alles over de baggerwerkzaamheden. Accepteer de cookies van derden om de video op onze website te kunnen zien, of klik om de video op YouTube te bekijken. Enorm kraanschip
Tot eind november is het enorme kraanschip de Neptune bezig met het plaatsen van de tegels. Bij beide tunneltoeritten komen in totaal vier tegels te liggen van 7x7m. In het midden van het Scheur komen acht tegels van 6x6m. Voordat de tegels op hun plek kunnen, wordt eerst een put gegraven. In de put komt een grindbed van zo’n 0,5 meter. Nadat de tegels zijn geplaatst worden de randen van de putten opgevuld met grind. De Neptune – een zogenoemde jack-up – heeft zich met vier poten vastgezet op de bodem van de waterweg. Zo kan hij op de centimeter iedere tegel nauwkeurig tot de bodem van het Scheur laten afzinken.

Stremmingen scheepvaart
Tijdens het leggen van de tegels vindt zo min mogelijk hinder van het scheepvaartverkeer plaats. Toch moet rekening gehouden worden met gedeeltelijke stremmingen van het Scheur tussen kilometerpaal 1015 en 1018.

 
Cookie-instellingen