Wat is die grote zwarte doos aan de Zuidbuurt?

28-10-2022 2950 keer bekeken

De laatste tijd krijgen we veel vragen over ‘de grote zwarte doos’ die midden op de Hollandtunnel staat in de Zuidbuurt. Waar dient deze voor en blijft dit zo?

Mysterie ontrafeld
Dit gebouw is het dienstgebouw van de Hollandtunnel. De tunnel wordt straks centraal bediend vanuit de verkeerscentrale in Rhoon. Met bedienen bedoelen we bijvoorbeeld het aansturen van de matrixborden of het sluiten van de tunnel bij een calamiteit. Wanneer dit niet meer mogelijk is in Rhoon, kan de bediening in het dienstgebouw bij de Maasdeltatunnel Zuid in Rozenburg worden overgenomen. Het dienstgebouw op de Zuidbuurt is dus onbemand en faciliteert de verschillende systemen in de verkeersbuizen en middentunnelkanaal. In het gebouw zitten installaties die niet in de tunnel zelf passen. Denk hierbij aan verschillende computersystemen, energievoorziening, een waterkelder waarin regenwater kan worden opgeslagen, een opslag voor bluswater en systemen die de verschillende technische installaties in de tunnel aansturen.

Is dit het definitieve ontwerp?
Nee. Zoals bij de hele bouw van de Blankenburgverbinding is er ook bij de bouw van het dienstgebouw aandacht voor het inpassen in de omgeving. Wanneer het dienstgebouw klaar is, zal deze er uit zien als een boerenschuur en aansluiten bij het landelijke en het karakteristieke beeld dat de Zuidbuurt heeft.

 

 

 

Cookie-instellingen