De A20 op de schop; in gesprek bij De Afrit

01-07-2022 1275 keer bekeken

In 2022 werken we volop aan de A20 om straks de weg goed aan te laten sluiten op de Blankenburgverbinding. Benieuwd wat de omgeving ervan merkt én vindt, peilden we de meningen onderaan de afslag Maasland/Maassluis.

Terwijl het verkeer vanaf de A20 neerdaalt, genieten gasten op het terras van de lunch bij brasserie De Afrit. Verscholen achter de bushaltes en de fietsenstalling is het de eerste blikvanger bij afslag Maasland/Maassluis. “Wat ik merk van die tunnel? Vooralsnog alleen maar overlast van de vele afsluitingen de laatste tijd”, vat Sandra Burger kort en bondig samen. Vier jaar geleden begon ze hier. Nadat ze jarenlang een horecagelegenheid had uitgebaat aan de Rozenburgse zijde van de veerpont. “Door alles met corona ben ik eigenlijk pas sinds kort echt weer bezig. Natuurlijk blij dat we weer open zijn. Maar ondernemen is met al die stijgende prijzen echt geen lolletje meer. En dan scheelt iedere afsluiting van de weg ons toch ook gewoon klanten.”

Benieuwd wat tol gaat doen
Dagelijks komt Sandra Burger met de auto naar Maasland. Een behoorlijke reis met veel risico op verkeersopstoppingen. Nu gaat de route nog door de Beneluxtunnel, wellicht later via de Blankenburgverbinding. Tenminste … Burger: “Ik hoop dat het echt een verbetering wordt. En niet te duur. Het zal misschien wel in files gaan schelen. Maar ik ben echt benieuwd wat die tol gaat doen. De kilometervergoeding is al geen vetpot en dan komen er alleen nog meer kosten bij.”

Drinkpauze op de fiets
Bij het busstation is het tijd voor de drinkpauze. Evert en zijn vrouw Nel tanken bij van de fietstocht over de Broekpolderweg langs de A20. “Doen we gemiddeld twee keer per week ’s zomers. Zo zien we de tunnel langzaam ontstaan. We hebben er eigenlijk helemaal geen last van. Je ziet iedere week nieuwe dingen ontstaan. Machtig om dat allemaal te zien. Alleen jammer dat je er straks niet met de fiets doorheen mag. Anders hadden we dat zeker een keer gedaan!”

Hard gewerkt
Verderop stapt Myrna uit EBS-bus 456. De reis begonnen heeft ze nu een paar minuten om de overstap te maken naar de volgende bus op weg naar haar werk. “Tunnel? Eerlijk gezegd wist ik niet echt wat er allemaal komt. Er wordt wel hard gewerkt. Het ziet er vanuit de bus wel groot uit allemaal. Vanuit Schiedam zal ik er niet snel doorheen gaan denk. Maar ben wel heel benieuwd hoe straks alles eruit gaat zien.”

Stilstaan betekent verlies
Niet minder nieuwsgierig is koerier Ron. Diverse keren per week rijdt hij met zijn bestelbus in beide richtingen over het A20-traject. De werkzaamheden en afsluitingen hebben op zijn werk de nodige impact. “Elke minuut stilstaan betekent verlies voor mij. Dus als die tunnel in de toekomst minder files oplevert…Dat zou echt mooi zijn! Ik zag van de week zelfs op de borden Middelburg staan? Das een behoorlijk stukkie. Maar ik neem aan dat die tunnel niet zo lang wordt?!”

 

Cookie-instellingen