Scouting in het groen dankzij verhuizing

01-06-2022 1376 keer bekeken

Na 50 jaar scouting aan de Vlaardingse Broekpolderweg betekent de komst van de Blankenburgverbinding een nieuwe start. Een gloednieuwe locatie aan de Vlaardingse Vaart werd onlangs officieel in gebruik genomen.

Zodra duidelijk was dat de A20 vanwege de komst van de Blankenburgverbinding ook ter hoogte van de locatie Scouting Vlaardingen zou worden verbreed, kwamen de eerste verhuisplannen op tafel. Meer ruimte, meer in het groen en vooral weg van de snelweg. In 2016 resulteerde een en ander in een akkoord met de gemeente Vlaardingen. De plannen werden concreet en de benodigde financiële middelen, waaronder een tegemoetkoming van Rijkswaterstaat, zorgden ervoor dat een nieuw onderkomen kon worden gezocht. Peter Korpel (voorzitter Stichting Scouting Vlaardingen): “Dit was niet alleen positief voor ons, de buren aan de Broekpolderweg – de volkstuinen – konden met onze verhuisplannen ook hun wens tot uitbreiding in vervulling laten gaan. Vanaf dat moment zijn we samen met de gemeente gaan kijken naar een nieuwe locatie. Met de hulp van heel veel verschillende partijen en onze eigen leden hebben we dit nu voor elkaar gekregen.”

Vier clubhuizen midden in het groen
Recht tegenover het Klauterwoud is het resultaat van alle inzet in de afgelopen zes jaar zichtbaar. Verscholen achter het groen heeft ieder van de vier groepen nu de beschikking over een ruim, duurzaam clubgebouw van twee verdiepingen. Peter Korpel: “De verhuizing betekende voor ons het ideale moment om alles niet alleen volgens wens van de verschillende groepen in te richten, maar ook te kijken naar de wensen van deze tijd.”

 

Het nieuwe gebouw van Scouting Marnix van Sint Aldegonde.

 

Het nieuwe gebouw van de Wesselgroep

 

De nieuwe accomodatie van de Willem de Zwijgergroep 1

 

Het nieuwe gebouw van de scoutingroep Maurits-Viool

 

Duurzaam en multifunctioneel
Alle gebouwen zijn nu voorzien van energiezuinige installaties, zonnepanelen, groene daken. Ook is er ingezet op zoveel mogelijk gebruik van duurzaam materiaal. De multifunctionele gebouwen lenen zich ook bij uitstek tot het gebruik door derden. Korpel: “In een van de clubgebouwen zit op doordeweekse dagen een ‘groene’ buitenschoolse opvang. Voor de kinderen natuurlijk een waanzinnig mooie plek om na school te verblijven. En intussen zijn er bijvoorbeeld ook al scholen die voor kampen de hele accommodatie afhuren.” Daarnaast vervult deze locatie op scoutinggebied ook een regionale functie door de aanwezigheid van een Scoutshop en het materiaaldepot van de regio Maasdelta. Kortom, een accommodatie waar niet alleen Scouting Vlaardingen profijt van heeft; én die op de toekomst is voorbereid.  

Cookie-instellingen