Fotoverhaal | Zinkelementen bijna gereed voor opdrijven

22-04-2022 2567 keer bekeken

Het is bijna zover, begin mei worden de zinkelementen voor de Maasdeltatunnel opgedreven en tijdelijk geparkeerd. Volgend voorjaar worden ze afgezonken en verbinden ze de noord- en zuidoever tussen Vlaardingen en Rozenburg.

Opdrijven en parkeren
De twee zinkelementen zijn gebouwd in het dok van Damen Verolme Rotterdam bij Rozenburg. Ze zijn ca. 200 meter lang, 40 meter breed en 7 meter hoog. De elementen zijn bijna gereed. Begin mei wordt het dok waar de elementen liggen volgepompt met water. Doordat de elementen van binnen ‘leeg’ zijn, zullen deze gaan drijven. Met boten worden de elementen uit het dok gevaren en tijdelijk geparkeerd, voordat ze op hun uiteindelijke plek onder het Scheur kunnen worden afgezonken.

Op dit moment worden de laatste werkzaamheden aan de elementen verricht. Benieuwd hoe ze er nu uit zien? Klik onder de foto op de pijlen om naar de volgende foto te gaan.

 

De twee zinkelementen liggen naast elkaar in het dok.

 

De kopse kanten van de zinkelementen zijn dichtgemaakt met een waterdicht kopschot. Via een deur in het kopschot kun je nu nog in de elementen komen.

 

Binnenin het tunnelelement zijn zogenaamde ballasttanks gemaakt. Hier wordt water ingepompt zodat het element naar zijn locatie onder het Scheur kan afzinken. Als de elementen op hun plek op de bodem van het Scheur liggen, worden de ballasttanks verwijderd.

 

Om te testen of de ballasttanks waterdicht zijn, zijn ze nu al een keer gevuld met water. In elk element zijn 8 tanks gemaakt.

 

Om de tunnelelementen waterdicht op elkaar aan te kunnen sluiten brengen we op de kop van het tunnelelement een rubber Gina profiel aan. Op deze foto ligt het profiel nog op het dak van de tunnel.

 

 

 

 

Cookie-instellingen