Aannemersbedrijf Verkade Vlaardingen: ‘We hebben weinig last van de wegafsluitingen aan de A20.’

11-03-2022 1837 keer bekeken

We vragen aan bewoner van de Westwijk en ondernemer Koos Verkade van het aannemersbedrijf Verkade Vlaardingen hoe hij tegen de werkzaamheden van de A20 aankijkt. De snelweg gaat in 2022 verschillende keren dicht tijdens het weekend. Ook in de avond en ’s nachts zal er aan de snelweg worden gewerkt.

Nauwelijks hinder
Koos vermoedt dat de wegafsluitingen mee zullen vallen die in 2022 gepland staan tussen Kethelplein en het nieuwe knooppunt Vlaardingen. “Voor het woon-werkverkeer hier in de buurt zullen de werkzaamheden niet veel last of hinder opleveren”, zegt hij. “De snelweg is door de week alleen in de avond en ’s nachts dicht of tijdens de aangegeven weekenden.” Bewoners uit de Westwijk die met de auto naar hun werk rijden, hebben weinig last van de afsluitingen. “Werknemers van ondernemingen hier uit de buurt maken zich ook weinig zorgen over de bereikbaarheid. Dat geldt ook voor onze mensen die bij Verkade Vlaardingen werken en via de A20 willen rijden. Ons werk wordt er niet door belemmerd”, stelt Koos vast.

Recreatieverkeer
Koos voorziet dat de wegafsluitingen van de A20 in het weekend van Hemelvaart wel de nodige irritaties veroorzaken. “Mensen pakken in hun vrije tijd de auto om naar het strand van Hoek van Holland te rijden”, zegt hij. “Dan baal je natuurlijk als je een stuk moet omrijden. Mijn tip is: pak minder vaak de auto. Met de metro naar het strand is ook een prima oplossing!”

Klankbordgroep A20
Koos zit in de Klankbordgroep A20 van de Blankenburgverbinding. Hij vertegenwoordigt de bewoners en de ondernemers in de omgeving en maakt bespreekbaar wat er rondom de Blankenburgverbinding speelt. “Als lid van deze klankbord probeer ik zo goed mogelijk de vragen bij de mensen uit de buurt en de gevoelens die leven over te brengen. Als klankbordgroep zijn we de oren en ogen van de bewoners van de Westwijk en daarnaast werken we in dit gebied”, geeft Koos aan. Hij voelt zich sociaal betrokken, als burger en als ondernemer. Hij vindt het fijn om als lid van de klankbordgroep mee te kunnen praten over het project. “Als je de kans krijgt om mee te doen, moet je die met beide handen aanpakken. Deelname aan de Klankbordgroep A20 zorgt ervoor dat je als een van de eersten op de hoogte wordt gesteld over de werkzaamheden. Op deze manier krijg je al als een van de eersten te horen wat de keuzes zijn die voor dit project worden gemaakt. Soms is die boodschap niet prettig, maar als duidelijk wordt uitgelegd waarom bepaalde keuzes worden gemaakt en dat er goed over nagedacht is, dan creëer je meer begrip en voorkom je toch lange discussies in de groep over een genomen besluit.” Koos vindt overigens dat de informatievoorziening van de Blankenburgverbinding heel goed verloopt. “De info die besproken wordt tijdens zo’n bijeenkomst van de klankbordgroep, staat kort erna al op de website.”

Opgraving oude boomstamkano
Koos is directeur van Verkade Vlaardingen. Dit aannemersbedrijf heeft circa 20 mensen in dienst. Koos heeft zijn bedrijf aan huis. “Ons bedrijf richt zich met name op de wegenbouw, grondverzet en groenvoorziening.” Voor de Blankenburgverbinding heeft Verkade Vlaardingen in 2016 een groot aantal proefsleuven gegraven voor archeologisch onderzoek.  “Voor ons enorm interessant, om vanuit ons eigen vakgebied de werkzaamheden van de Blankenburgverbinding op de voet te kunnen volgen”, zegt Koos. De bekendste vondst waar Verkade bij betrokken was is de boomstamkano uit 683 vóór Christus, die nu het Vlaardings Museum te zien is.

Cookie-instellingen