Rioolsnelweg over de Maasdeltatunnel gelegd

24-02-2022 1302 keer bekeken

De Blankenburgverbinding verbindt straks de A15 bij Rozenburg met de A20 bij Vlaardingen. Om deze nieuw snelweg te kunnen maken moeten er in de grond vele kleinere en grotere wegen worden aangepast, ook wel leidingen genoemd.

Zo ook de persrioolleiding die Maassluis verbindt met de afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI) De Groote Lucht in Vlaardingen. Door deze leiding gaat gemiddeld zo’n 20.000.000 liter afvalwater per dag. Als het regent kan dit oplopen tot drie keer zoveel. Dit is dus een heuse ondergrondse snelweg te noemen.

Wat is een persleiding?
Met behulp van gemalen verpompt het Hoogheemraadschap van Delfland afvalwater uit de huishouden en bedrijven in het gebied door persleidingen naar de verschillende afvalwaterzuiveringen. Daar wordt het water schoongemaakt. Dat is belangrijk voor de volksgezondheid en de waterkwaliteit. De leidingen staan onder druk, daarom wordt er gesproken van een persleiding. De leidingen liggen tussen de 1 en 20 meter diep onder de grond.

Verleggen noodzakelijk voor bouw Maasdeltatunel
De Maasdeltatunnel gaat door het tracé van de persleiding tussen Maassluis en AWZI De Groote Lucht in Vlaardingen. Daarom moest de persleiding worden verlegd. Omdat een deel van de leiding bovendien aan vervanging toe is, is in totaal 800 meter nieuwe persleiding aangelegd, over het dak van de Maasdeltatunnel. Deze week is het nieuwe stuk aangesloten op de bestaande persleiding van het rioolgemaal Maassluis en de AWZI De Groote Lucht in Vlaardingen.

Verleggen met droog weer
Het aansluiten van de leiding vraagt om goede timing en een strakke planning, want er is beperkt tijd om de hele operatie te voltooien. Eerst is de oude leiding afgesloten en ontkoppeld. Daarna is de nieuwe leiding op de bestaande leidingen aangesloten. Tijdens de werkzaamheden blijft rioolwater uit de huishoudens en bedrijven komen. Dat water moet tijdelijk worden opgeslagen in het rioolstelsel. Daar is buffercapaciteit voor ongeveer 10 uur. Als het tenminste niet hard regent, want dan komt er vanaf straten en daken ook veel regenwater in het riool. Daarom is de vervanging uitgevoerd op een relatief droge dag.

Delfland, BAAK en Rijkswaterstaat kijken terug op een geslaagde operatie. De oude leiding wordt nu weggehaald zodat op die plek BAAK een stuk van de Maasdeltatunnel kan bouwen.

 

 

 

 

Cookie-instellingen