Betonstort eerste deel dak Hollandtunnel

03-12-2021 1884 keer bekeken

Op 3 december stort BAAK het eerste dak van de Hollandtunnel. Van 7 tot en met 10 december wordt het onderwaterbeton voor de derde vloer van de Hollandtunnel gestort.

Betonstort tunneldak
Het dak op de Hollandtunnel wordt gebouwd in 20 stukken van ca. 25 meter. Ongeveer om de twee weken stort BAAK hiervoor beton. Het eerste dak, direct aan de zuidkant van de Zuidbuurt, wordt gemaakt op
3 december tussen 07:00 en 19:00 uur. Eind december verbindt BAAK tijdelijk de weg op de Zuidbuurt aan elkaar op dit deel van het dak. Hierdoor is de Zuidbuurt op kerstavond weer toegankelijk voor doorgaand verkeer.

Voor het storten van het dak is 600 m3 beton nodig. Een paar uur na de stort is het beton 'beloopbaar' maar nog niet helemaal uitgehard. Dat is het moment waarop de toplaag van het beton met een kleine machine moet worden ‘gevlinderd’ (geschuurd). Dit zorgt voor een zoemend geluid in de omgeving. Het werk kan doorlopen tot laat in de avond. Het volgende dak wordt half december gestort.

70 uur onderwaterbetonstort
Van dinsdag 7 december 07:00 uur tot en met vrijdag 10 december 12:00 uur stort BAAK onderwaterbeton voor de derde vloer van de Hollandtunnel. De stort gaat ongeveer 70 uur aaneengesloten door. Een onderbreking tijdens het storten is niet mogelijk, omdat dat tot een lekkage in de vloer kan leiden.

Voor de vloer is ongeveer 6000 m3 beton nodig. Dit wordt met betonmixers aangevoerd. Per uur rijden acht tot twaalf mixers via de bouwweg van de betoncentrale bij het Scheur naar de stortlocatie bij de Hollandtunnel. Met grote pompen wordt het beton via een buis tot onderin de bouwkuip gestort.

In 2022 wordt nog drie keer onderwaterbeton gestort: voor het tunneldeel dat we onder de Zuidbuurt bouwen en de voor de toerit aan de noordkant van de Zuidbuurt.

Hinder
Het storten van het onderwaterbeton zorgt voor geluid in de omgeving, onder andere door betonmixers die heen en weer over de werkweg rijden en een betonpomp die continu draait. De bouwplaats is ook verlicht.

Cookie-instellingen