Aanbrengen damwanden Hollandtunnel

25-10-2021 1897 keer bekeken

Begin november start de bouw van het stuk van de Hollandtunnel dat onder de Zuidbuurt komt te liggen.

Eerst brengt bouwconsortium BAAK in ongeveer 2 weken tijd damwanden aan. Deze vormen de wanden van de tunnel. In de eerste week van december brengt BAAK nog de laatste opvulstukken aan. Dit werk duurt een paar dagen. Het aanbrengen van de damwanden zorgt voor veel geluid in de omgeving. In november brengt BAAK ook de funderingspalen en ankers voor de vloer van de tunnel aan. Ze maken hierbij gebruik van boorpalen waardoor er weinig geluidshinder is.

Als de damwanden en palen zijn aangebracht start het uitgraven van de tunnel. De eerste vijf meter graaft BAAK droog uit. Dan is er ruimte om de damwanden met horizontale ankers vast te zetten in de grond. Tegen het voorjaar zetten ze de bouwkuip vol water om tegendruk aan het grondwater te geven. BAAK graaft vervolgens onderwater de tunnel verder uit tot 10 meter diepte. Vervolgens storten ze onderwater de vloer van de tunnel en pompen de bouwkuip droog. Dan start de bouw van de wanden en het dak van dit tunneldeel. 

Afsluiting Zuidbuurt tot en met 24 december
Zoals eerder is gecommuniceerd, is de Zuidbuurt van 18 oktober tot en met 24 december ter hoogte van de Hollandtunnel afgesloten voor doorgaand autoverkeer. Voor fietsers is er een tijdelijke brug. In december legt BAAK op het eerste stuk dak van de Hollandtunnel een bypass aan. Deze gaat op 24 december aan het eind van de middag open. Auto- en fietsverkeer kan dan via deze tijdelijke bypass langs de werkzaamheden rijden. Meer informatie over de afsluiting van de Zuidbuurt? Lees het artikel hier

 

Cookie-instellingen