Orch-idee: 150 orchideeën gered van de bouwplaats

22-09-2021 1638 keer bekeken

Buurtbewoners Ieneke (links) en Nelleke (rechts) uit Vlaardingen wisten dat er bijen- en rietorchissen groeiden rondom de Lepelaarsingel. Toen zij tijdens een fietstocht zagen dat er op die plek werkzaamheden voor de Blankenburgverbinding zouden gaan plaatsvinden, ondernamen de dames actie.

Voor de aanleg van de Blankenburgverbinding verbreed bouwconsortium BAAK de A20 over de Lepelaarsingel. Door de werkzaamheden die daarbij komen kijken, zouden de orchideeën midden op de bouwplaats komen te liggen.

Nelleke (Stichting Boombehoud Vlaardingen) nam direct contact op met BAAK om te achterhalen wanneer de werkzaamheden zouden beginnen. In overleg met Gemeente Vlaardingen kregen ze toestemming en ontvingen ze materialen om de planten te verplaatsen. Samen met Ieneke en een groep enthousiaste natuurliefhebbers van Team Klavertje Vier hebben ze de planten verplaatst. De orchideeën zijn met kluit uit de grond gehaald en herplant op een veldje in de wijk Holy. Dit ging niet zonder slag of stoot, het weer zat niet mee en de kluiten zaten muurvast in de grond. Gelukkig kwamen de gemeentelijke scheppen hierbij goed van pas. Uiteindelijk zijn er 40 bijenorchissen en 100 rietorchissen verplaatst. 

De buurtbewoners rond het veldje waren erg enthousiast over het initiatief en kwamen de vrijwilligers verwennen met een lekkere bak koffie tijdens het planten. Nelleke en Ieneke zijn heel tevreden over de actie en hopen dat de paarse bloemen volgend jaar weer in volle bloei staan.

Bijzondere planten
Orchideeën komen niet veel voor in het wild. De planten leven voornamelijk van schimmels in de grond en groeien het best in een natte en voedingsarme grond. De grond in Vlaardingen is een mix van nat en voedingsarme klei en schimmelrijk veen. Deze bodem is perfect voor orchideeën om te groeien. Orchis is een verzamelnaam voor meerdere soorten orchideeën.

Stichting Boombehoud Vlaardingen
Nelleke is voorzitter en oprichter van Stichting Boombehoud Vlaardingen. Deze stichting zet zich sinds 2004 in voor het behoud van bomen en groen in de stad. Niet onverdienstelijk, want in 2010 werd Vlaardingen uitgeroepen tot de groenste stad van Nederland én Europa.

Project Blankenburgverbinding heeft vaker samengewerkt met Stichting Boombehoud Vlaardingen. Zo werd er in begin 2021 een educatief mini bos gemaakt met buurtbewoners in Vlaardingen-Oost.

Cookie-instellingen