60 uur beton storten voor de Hollandtunnel

07-07-2021 1910 keer bekeken

Van dinsdag 20 juli 07:00 uur tot en met 22 juli einde van de dag storten we onderwaterbeton voor de vloer van de Hollandtunnel. De stort gaat ongeveer 60 uur aaneengesloten door. Een onderbreking is tijdens het storten niet mogelijk, omdat dat tot een lekkage in de vloer kan leiden. 

Tussen de Zuidbuurt en de Hoekse Lijn staan de bouwkuipen voor de Hollandtunnel vol water. Onderwater graven we de tunnel uit. De bouwkuip die direct aan de zuidzijde van de Zuidbuurt ligt, is inmiddels zo'n 10 meter diep. Op de bodem hebben we grind gestort en wapening aangebracht. We kunnen nu onderwater het beton voor de vloer storten.

4500 m3 beton
Voor de vloer is ongeveer 4.500 m3 beton nodig. Dit wordt met betonmixers aangevoerd. Per uur rijden acht tot twaalf mixers van onze betoncentrale bij het Scheur naar de stortlocatie bij de Hollandtunnel. Met grote pompen wordt het beton via een buis tot onderin de bouwkuip gestort. Boven het water controleert de stortploeg de hoogte van het gestorte beton. Onder water controleren duikers of het beton goed tegen de damwanden van de bouwkuip zit.

Als de vloer is uitgehard, pompen we de bouwkuip droog. We bouwen dan in het midden op de vloer twee tussenwanden. Hiermee worden de rijbanen van elkaar gescheiden en tussen de wanden komt een vluchtgang. Daarna bouwen we het dak van de tunnel.

 

Cookie-instellingen