Storten onderwaterbeton Maasdeltatunnel bij Rozenburg

30-06-2021 585 keer bekeken

Van dinsdag 6 juli tot uiterlijk zaterdag 10 juli stort BAAK bij Rozenburg onderwater het beton voor de eerste tunnelvloer van de Maasdeltatunnel. Dit duurt ongeveer 90 tot 100 uur en gaat dag en nacht door. Een onderbreking is niet mogelijk, omdat dan het beton niet gelijkmatig uithardt.

Momenteel brengen duikers onderwater stalen wapeningskorven aan. Dit is een stalen net dat zorgt voor sterkte van het beton. De duikers bevestigen de korven aan de ankers die we vorig jaar in de grond hebben aangebracht. Als de korven op hun plaats liggen, storten we onderwater 6000 m3 beton voor de vloer. Het beton voert BAAK aan met betonmixers. Per uur rijden zeven tot twaalf mixers via de Botlekweg naar en van de bouwplaats. Met grote pompen wordt het beton via een buis tot onderin de bouwkuip gestort. Onder water controleren duikers of het beton goed rond de wapeningskorven en tegen de damwanden van de bouwkuip zit.

Werktijden en hinder
De betonstort start op dinsdag 6 juli om 07:00 uur en duurt tot uiterlijk zaterdag 10 juli eind van de dag. De werkzaamheden zorgen voor geluid in de omgeving, onder andere door vrachtwagens die heen en weer naar de bouwplaats rijden, een betonpomp die continu draait en andere machines en achteruitrijpiepers van werkverkeer. De bouwplaats wordt goed verlicht. Dit kan zichtbaar zijn voor omwonenden.

En verder
Als het beton voor de vloer is gestort, kan BAAK verder met de bouw van het dak van de tunnel. Hiervoor treffen we verschillende voorbereidingen. In de zomer pompt BAAK ongeveer de helft van het water uit de bouwkuip en kunnen ze het dak opbouwen. Ondertussen bereidt BAAK in het volgende compartiment de betonstort van de vloer voor. Deze stort duurt ook een aantal dagen en zal later dit jaar plaatsvinden.

Cookie-instellingen