Twee nieuwe viaducten over de Trentweg

30-06-2021 804 keer bekeken

Bij het nieuwe knooppunt Rozenburg kunnen automobilisten vanaf 2024 van de A15 naar de Maasdeltatunnel rijden en natuurlijk vanuit de Maasdeltatunnel naar de A15. Het knooppunt is een aaneenschakeling van betonconstructies.

Zo komen er vier viaducten over de kabel- en leidingenstrook van het Havenbedrijf Rotterdam en twee fly-overs boven de A15. Ze zijn in aanbouw en inmiddels goed te zien vanuit de omgeving. Over de Trentweg komen ook twee nieuwe viaducten. De eerste funderingspalen zijn al hiervoor aangebracht. De opbouw van de ondersteuningsconstructie begint aan het einde van zomer.

Zonder middenpijlers
De A15 kruist in de huidige situatie met een viaduct over de Trentweg. Voor de aansluiting op de Maasdeltatunnel komen naast het bestaande viaduct twee nieuwe viaducten te liggen. Ze worden ruim 50 meter lang en 11 tot 15 meter breed en gaan zonder tussensteunpunten over de Trentweg. Hierdoor zien ze er wat anders uit dan het bestaande viaduct die drie rijen met tussensteunpunten heeft.

Tijdelijke ondersteuningsconstructie over de Trentweg
Bouwconsortium BAAK start deze zomer met het viaduct dat aan de westkant van de A15 komt. In oktober beginnen de werkzaamheden aan de oostkant. BAAK bouwt eerst de landhoofden, dat zijn de steunpunten waar het viaduct overgaat in de aardebaan. De fundatiepalen voor het westelijke viaduct zijn al eerder aangebracht. In oktober heien ze de funderingspalen voor het tweede viaduct. Daarna bouwt BAAK een tijdelijke ondersteuningsconstructie over de Trentweg, waar ze het dek van het viaduct op kunnen bouwen. Hiervoor maakt BAAK eerst een bekisting, vlechten daar de wapening in en tot slot storten ze het beton. Voor de openstelling werkt BAAK de rand van het viaduct af en plaatsen ze een leuning.

Versmalling Trentweg
De tijdelijke ondersteuningsconstructie bestaat uit 3 gedeelten en krijgt daarom twee extra steunpunten in het midden. Deze plaatst BAAK eind augustus op de Trentweg. Tot eind 2022 is dan in beide rijrichting één rijstrook beschikbaar voor het verkeer. Het fietspad blijft tijdens de bouw van de viaducten open. Incidenteel zijn afsluitingen wel mogelijk.

Afsluitingen Trentweg
Van vrijdag 27 augustus 21:00 uur tot maandag 31 augustus 05:00 uur zijn de Trentweg en de op- en afritten 14 Rozenburg Centrum van de A15 afgesloten. In dit weekend worden de funderingen van de tijdelijke ondersteuningsconstructie op de Trentweg geplaatst en worden de verkeerslichten vervangen.

Van maandag 6 september tot en met vrijdag 10 september is de Trentweg afgesloten in de avond- en nacht (tussen 21:00 en 05:00 uur). Ook af- en oprit 14 Rozenburg-Centrum van de A15 richting Rotterdam zijn dicht. Afrit 14 van de A15 uit Rotterdam is open. In deze nachten bouwt BAAK de tijdelijke constructie over de Trentweg.

Cookie-instellingen