Niet alleen zorgt dat voor gezelligheid rond de bouwkeet, maar ook kunnen de bouwers vaak genieten van een gekookt eitje bij de lunch. Maar de kippen zijn niet de enige die met Conrad meereizen, er is nog een andere onverwachte gast die regelmatig opduikt op de projecten waar hij bezig is, namelijk een mobiele betoncentrale!
Conrad: “De projecten waaraan ik meewerk, zijn meestal van behoorlijke omvang en dan is het veel slimmer en efficiënter om zelf een betoncentrale op het bouwterrein te hebben.
Deze centrale (en de mensen die hem bedienen) waren ook aanwezig bij de bouw van de Gaasperdammertunnel in Amsterdam, waaraan ik heb meegewerkt. Maar ik ken ze ook van de aanleg van de Ketheltunnel hier om de hoek. We zijn dus goede bekenden en nu weer met z’n allen terug in de regio Rotterdam.”
Omgeving ontlasten
Een belangrijke reden voor zo’n centrale is dat je een eindeloze stroom van betonmixers (betonvrachtwagens) over de omliggende wegen en door de steden en dorpen in de buurt kunt vermijden. “Een andere belangrijke manier om de omgeving te ontlasten is de aanvoer van de meeste grondstoffen per schip. Daarnaast is het transport per schip duurzaam. Het grind en zand komt naar Vlaardingen per binnenvaartschip en zorgt zo ook voor minder vrachtverkeer over de weg.” aldus Conrad. Al het beton voor de Maasdeltatunnel Noord en de Hollandtunnel komt vanaf nu uit deze centrale.
Beton maken
En dan moet het beton worden gemaakt. Conrad: “Dat is het domein van onze mengmeester Henk en zijn mensen. Hij mengt in zo’n 45 seconden cement, water, grind en zand in de mengkamer tot beton en stort dan ruim vier kuub direct in de betonwagen eronder. Na drie keer zit die vol, want een betonmixer kan maximaal 15 kuub hebben. Per uur worden zo 9 à 10 mixers gevuld, rond de 130 kuub beton in totaal.”
Vanaf begin april is de centrale gereed voor de betonproductie.
Enkele feitjes:
- De grondstoffen die over het water worden aangevoerd om beton te maken zijn: grind en zand.
- Elk schip lost zo’n 2000 kuub in zogenoemde ‘dumpers’, die het grind en zand in speciale bunkers naast de betoncentrale opslaan
- Het cement komt via logistieke route over het bouwterrein en wordt opgeslagen in de silo’s
- Om beton te maken is nodig: 1 deel cement, 2 delen zand en 3 delen grind. Aan het cement wordt ook nog water toegevoegd.
- Per mengbeurt kan in 40 seconden ruim vier kubieke meter beton worden geproduceerd
- De centrale produceert ongeveer 130 kuub beton per uur
- Als er straks een betonstort van onderwaterbeton start, moet deze in één keer afgemaakt worden. Voor een stort van 4000 m3 (ongeveer 2 olympische zwembaden) betekent dit dat de centrale vol-continu rond de 40 uur moet draaien
Accepteer de cookies van derden om de video over de betoncentrale te kijken, of klik hier!