Vlog plaatsen tafelconstructie A15

13-11-2020 1016 keer bekeken

Begin oktober plaatste bouwconsortium BAAK een stalen tafelconstructie over de A15. Het ‘tafelblad’ van deze constructie is 50 meter lang, 31 meter breed en wordt gebruikt om de twee fly-overs van het nieuwe knooppunt Rozenburg boven de snelweg te bouwen.

Het autoverkeer kan tijdens de bouw onder de werkzaamheden doorrijden. Het tafelblad is vlak, de fly-over moet echter in een boog worden gebouwd. Om deze vorm te maken, is op de tafel een steigerconstructie gebouwd die de vorm van het viaduct volgt.

Op de steiger is de bekisting voor het dek geplaatst. Volgende week begint BAAK met het aanbrengen van de eerste stalen wapeningsstaven. In december kan dan de eerste laag beton van 15 centimeter dik gestort worden. Hierop zetten ze zeven kokers van ca. 1 bij 1 meter. Omdat de kokers hol zijn, zorgen ze voor gewichtsbesparing. Tussen de kokers door trekken ze voorspankabels en wordt de rest van de benodigde wapening aangebracht. Daarna kan de tweede, veel dikkere laag beton worden gestort.

Als het beton is uitgehard trekken ze de voorspankabels aan. Op deze manier kan het dek een hogere belasting dragen. Het dek steunt dan op de pijlers die naast de snelweg staan. BAAK verwijdert dan de ondersteuningsconstructie en schuift de tafel 50 meter door voor de bouw van de tweede fly-over.

In deze vlog zie je hoe de tafelconstructie over de A15 is geplaatst.

 

Cookie-instellingen