Drie gigantische stempelframes voor bouw Maasdeltatunnel

06-11-2020 1869 keer bekeken

Voor de bouw van de Maasdeltatunnel zijn de afgelopen maanden drie grote stalen frames afgeleverd. De frames zijn ongeveer 40 meter lang en 9 meter breed en ze wegen ongeveer 200 ton. Met grote kranen werden ze opgehesen en op hun plaats op het bouwterrein gelegd. Bekijk nu de video.

Om verschillende werkzaamheden aan de tunnel gelijktijdig uit te kunnen voeren, hebben we de tunnel opgedeeld in compartimenten van ongeveer 100 meter lang. Rondom de compartimenten hebben we met stalen planken wanden gemaakt. Tussen de wanden graven we de tunnel uit. Bij het Scheur is de ontgraving het diepst. Daar graven we tot maar liefst 28 meter diepte. De eerste tien meter konden we droog afgraven. Daarna wordt de druk van het grondwater te hoog en hebben we water in het compartiment gezet.

Om de wanden bij de diepste compartimenten extra te versterken, plaatsten we de grote stalen frames die de druk van het water kunnen opvangen. De film brengt prachtig in beeld wat er allemaal bij komt kijken om deze grote elementen op hun plaats te krijgen. Een operatie waarbij niets aan het toeval wordt overgelaten!

 

Cookie-instellingen