Funderingen vloer Maasdeltatunnel Rozenburg klaar

12-06-2020 1337 keer bekeken

Eind mei sloegen we de laatste heipaal voor de toerit van de Maasdeltatunnel en volgende week boren we de laatste meters van de vloerankers. Daarmee zijn in Rozenburg de funderingen voor de vloer van de Maasdeltatunnel klaar.

In totaal gingen 640 betonnen palen de grond in en werden meer dan 4.000 ankers (goed voor bijna 200 kilometer aan staal) geboord. Inmiddels zijn ook de laatste damwanden voor de wanden van de toerit aangebracht. De grootste hinderwerkzaamheden voor de Maasdeltatunnel zijn hiermee afgerond. In de bouwkuip staan overigens nog steeds ankerstellingen. Hiermee brengen we de horizontale ankers aan waarmee we de damwanden in de grond vastzetten.

Betonnen stempels

Aan de kant van het Scheur zijn we volop aan het graven. In een gat van 10 meter diep maken we tussen de damwanden betonnen balken. Deze zorgen voor de stabiliteit van de bouwkuip. De eerste vier balken zijn klaar. Ze liggen inmiddels wel weer onder een dikke laag zand. Dit is een steunberm die het mogelijk maakt om de rest van de bouwkuip voor de tunnel tot tien meter uit te kunnen graven. In juli kunnen we dan de volgende 6 van de in totaal 37 stempels maken. Begin 2021 zijn ze klaar.

Dit najaar beginnen we in het eerste deel, bij het Scheur, met het uitgraven van de tunnel tot zo’n 26 meter onder NAP. Het eerste stuk graven we droog uit. Daarna zetten we water in de bouwkuip en graven nat verder. De grond die hierbij vrijkomt leggen we tijdelijk in een bezinkdepot op het bouwterrein.

Aanbrengen van wandankers
Wapening stempels Maasdeltatunnel Zuid

 

Cookie-instellingen