Eerste betonnen dek Knooppunt Rozenburg op zijn plaats

24-04-2020 1595 keer bekeken

Op vrijdag 17 april schoven we bij Rozenburg een betonnen dek van 2.300 ton (2,3 miljoen kilo) via een schuifbaan 45 meter op. Het is het eerste dek van de vier viaducten die over de kabel- en leidingstrook van het havenbedrijf gaan. De dekken van de twee westelijke viaducten maken we ter plaatse.

De dekken van de twee oostelijke viaducten (aan de kant van de Botlekweg en de bedrijven) maken we met prefab betonnen liggers die met een vrachtwagen naar de bouwplaats komen en met een hijskraan worden ingehesen.

De kabels en leidingen die onder de viaducten liggen, moeten altijd toegankelijk zijn voor onderhoud en inspecties. Daarom staat er over de strook een grote stalen tafel waar we het dek op hebben gemaakt. Om ruimte te besparen is op de tafel ruimte voor één dek tegelijk. Het eerste dek kon daarom niet op zijn eigen plaats worden gebouwd, maar op de plek van het tweede dek.

Het dek is daarom met speciale teflonblokken op een schuifbaan gelegd. De baan zelf werd ingesmeerd met vet. Vier grote vijzels duwden het dek meter voor meter naar zijn uiteindelijke locatie. In vier uur tijd was de klus geklaard en lag het dek 45 meter verderop. Nu is er ruimte op de tafel voor het tweede dek. Dit wordt direct op de juiste plek gebouwd en hoeft dus niet te worden verschoven.

Cookie-instellingen