Vlaardingse kinderen ontdekken de bouw van de Blankenburgverbinding

16-01-2020 1792 keer bekeken

Een belangrijk deel van de Blankenburgverbinding is de Maasdeltatunnel, een watertunnel onder het Scheur. Hoe bouw je zo’n tunnel? Leerlingen van basisscholen uit Vlaardingen en Rozenburg kunnen nu via het project Port Rangers ervaren hoe onderwatertunnels worden aangelegd.

Van de Vlaardingse scholen kreeg OBS de Klimop vandaag de primeur! “Ik weet nu hoe tunnels worden gebouwd! Er wordt water gebruikt om de tunnelstukjes te laten zinken. Duikers gaan daarna de tunnelstukjes in om ze leeg te pompen. Ik weet ook wat het woord ballast betekent! Dat is extra gewicht. Het was leuk en interessant!” vertelt Floris (10 jaar).

Proefje – de Waterbak: Drijven en Zinken

Met een excursie naar EIC Mainport Rotterdam leren de basisschoolleerlingen, onder begeleiding van een gids, tijdens het proefje “drijven en zinken” alles over de aanleg van tunnels. In een grote Waterbak gaan zij vervolgens zelf aan de slag met zinkende en drijvende tunnelonderdelen om de bouw na te bootsen. Meester Abdel Oulkady is enthousiast: “De kinderen leren op een actieve manier. En omdat het dichtbij huis is, kennen ze de plaatsen. Hierdoor leren ze ook het geografische aspect! Super leuk!”

Port Rangers
Rotterdamse (e.o.) basisschoolleerlingen van groep 6 of 7 maken met Port Rangers uitgebreid kennis met de Rotterdamse haven. Scholen kunnen kiezen uit twee lespakketten: Speurtocht door de haven of Haven Taaltocht. Beide lespakketten sluiten aan op kerndoelen en kunnen huidige lesmethoden over dit onderwerp vervangen. Een belangrijk onderdeel van het programma is een excursie naar de haven.

Achtergrondinformatie
Met de komst van project Blankenburgverbinding van Rijkswaterstaat is het platform LEM (lokale economie en maatschappij) opgericht. Een van de drie werkgroepen is de werkgroep onderwijs en educatie. In deze groep ontwikkelt het EIC samen met Rijkswaterstaat en bouwconsortium BAAK, in samenspraak met het onderwijsveld verschillende activiteiten om leerlingen van basisonderwijs en voortgezet onderwijs kennis te laten maken met zo’n grootschalig infraproject als de Blankenburgverbinding. Voor meer informatie over Port Rangers of het EIC bezoekt u de website: www.eic-mainport.nl, www.portrangers.nl en voor meer informatie over het project Blankenburgverbinding kunt u terecht op www.blankenburgverbinding.nl of kom langs bij het informatiecentrum Blankenburgverbinding aan de Maassluissedijk 199 in Vlaardingen.

Cookie-instellingen