Proef funderingspalen voor ontwerp Blankenburgverbinding

22-06-2018 1480 keer bekeken

Tussen de A20 bij Vlaardingen en de A15 bij Rozenburg is Rijkswaterstaat bezig met de voorbereiding van de aanleg van de A24 Blankenburgverbinding. Hiervoor wordt vanaf maandag 25 juni een proef met funderingspalen uitgevoerd. De proef vindt plaats in het veld bij de Botlekweg in Rozenburg

Met de proef test Rijkswaterstaat wat de lengte en doorsnede van de funderingspalen moet zijn en hoeveel er nodig zijn voor de tunnel onder het Scheur. Ook bekijken we hoe lang het aanbrengen van de fundering ongeveer gaat duren. Dit is belangrijk om een goede planning en een goed ontwerp voor de bouw van de tunnel te kunnen maken. De proef duurt tot eind augustus.

Inrichten proefterrein

Voor het uitvoeren van de proef wordt een bouwterrein ingericht. Daarbij hoort ook het aanpassen van het fietspad langs de Botlekweg. Hier steekt het bouwverkeer het fietspad over om het bouwterrein te kunnen bereiken. Voor het aanleggen van het bouwterrein is veel zand nodig. Dit moet de ondergrond in het weiland stevig genoeg maken om het materieel erop te kunnen plaatsen. Er rijden dus in de eerste week veel vrachtwagens met zand. Veiligheid van de weggebruikers heeft onze topprioriteit. Daarom zetten we vanaf maandag 25 juni totdat we klaar zijn met het aanbrengen van zand, verkeersregelaars in die fietsers langs het werkterrein leiden.

Werkzaamheden tijdens de proef

Voor de proef zelf voeren we verschillende werkzaamheden uit. Eerst boren we de holle funderingspalen in de grond en vullen een deel van de palen op met een stalen staaf en beton. We gebruiken hierbij: een boorstelling, een installatie waarmee we beton maken en een hijskraan. Daarna trekken we de holle paal weer uit de grond. Mocht de holle funderingspaal bij het aanbrengen of verwijderen vast komen te zitten, dan kloppen we deze los. Na het uitharden van het beton trekken we met een hydraulische vijzel aan de paal. Hiermee meten we hoe sterk de paal is. We testen bij deze proef twee verschillende paalsoorten.

Hinder

De meeste van de werkzaamheden die nodig zijn voor de proef geven geen geluidsoverlast. Alleen het kloppen op een vastgelopen paal kan voor u als omwonende hoorbaar zijn. We voeren de daadwerkelijke proef uit van 2 juli tot en met 31 augustus, van maandag tot en met vrijdag tussen 07.00 en 19.00 uur. 

Trac├ębesluit

De daadwerkelijke aanleg van de Blankenburgverbinding start naar verwachting in september 2018. Voordat er gestart kan worden moet de Raad van State nog uitspraak doen over het Trac├ębesluit. Rijkswaterstaat verwacht dat de Raad van State komende zomer uitspraak doet.

Vragen

Heeft u vragen over deze werkzaamheden? Dan kunt u contact opnemen met Rijkswaterstaat via 0800-8002 of via blankenburgverbinding@rws.nl.

Cookie-instellingen