Onderwaterbetonstort Hollandtunnel en Maasdeltatunnel

24-09-2021 1629 keer bekeken

Bouwconsortium BAAK stort van maandag 4 tot donderdag 7 oktober onderwaterbeton bij de Holland- en Maasdeltatunnel.

70 uur onderwaterbetonstort Hollandtunnel
Tussen de Zuidbuurt en de Hoekse Lijn staan de bouwkuipen voor de Hollandtunnel vol water. Onder water graaft BAAK de tunnel uit. De bouwkuip die direct aan de zuidzijde van de Zuidbuurt ligt, heeft een vloer en is inmiddels drooggepompt. Het aansluitende deel is tot -10 meter uitgegraven. Op de bodem is grind gestort en wapening aangebracht. Van maandag 4 oktober 06:00 uur tot woensdagavond of tot donderdagochtend 7 oktober stort BAAK onderwaterbeton voor de tweede vloer van de Hollandtunnel. 

De stort gaat ongeveer 60 tot 70 uur aaneengesloten door. Een onderbreking tijdens het storten is niet mogelijk, omdat dat tot een lekkage in de vloer kan leiden. Voor de vloer is ongeveer 6000 m3 beton nodig. Dit wordt met betonmixers aangevoerd. Per uur rijden acht tot twaalf mixers van onze eigen betoncentrale bij het Scheur naar de stortlocatie bij de Hollandtunnel. Met grote pompen wordt het beton via een buis tot onderin de bouwkuip gestort. 

De werkzaamheden zorgen voor geluid in de omgeving, onder andere door betonmixers die heen en weer over de werkweg rijden en een betonpomp die continu draait. De bouwplaats is ook verlicht.

45 uur onderwaterbetonstort Maasdeltatunnel Noord
Op de bouwplaats voor de Maasdeltatunnel bij Vlaardingen staan inmiddels vijf compartimenten vol water. Er wordt hard gewerkt aan het aanbrengen van de wapening. Zodra de onderwaterbetonstort bij de Hollandtunnel gereed is, verplaatsen de werkzaamheden zich naar de Maasdeltatunnel bij Vlaardingen voor de stort van de eerste tunnelvloer. Hiervoor is ongeveer 4000 m3 beton nodig. De stort duurt 40 tot 45 uur. Op vrijdag 8 oktober is het werk ’s avonds laat klaar. De komende maanden stort BAAK ook de vier andere tunnelvloeren. Hiervoor is zo’n 25.000 kuub beton nodig. 

Op vrijdag 1 oktober wordt het allereerste beton voor de noordkant van de Maasdeltatunnel gestort: 425 m3 voor de vloer van de waterkelder. Deze kelder komt aan het begin van de tunnel onder de rijbaan te liggen. Hierin wordt regenwater dat de tunnel in loopt opgevangen. De kelder ligt 11,5 meter onder NAP. 

 

Cookie-instellingen