Uitspraak Raad van State: werkzaamheden Blankenburgverbinding gaan van start

19-07-2018 2243 keer bekeken

De Blankenburgverbinding kan er komen. De bezwaren tegen het tracébesluit van de toenmalige minister van Infrastructuur en Milieu zijn ongegrond. Dat blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (18 juli 2018).

Dit betekent dat Rijkswaterstaat ten westen van Rotterdam een nieuwe weg kan aanleggen die de A15 verbindt met de A20. Een deel van het traject zal als tunnel worden uitgevoerd. De nieuwe verbinding is van groot belang voor de zuidelijke Randstad en wordt de bereikbaarheid van de Rotterdamse regio ermee gegarandeerd. Ook moet deze de economische groei in het gebied stimuleren.

Minister Cora van Nieuwenhuizen is blij met de uitspraak: ,,De Blankenburgverbinding is belangrijk voor de haven en belangrijk voor de doorstroming van het verkeer in deze drukke regio. Mooi dat we aan de slag kunnen om deze nieuwe wegverbinding aan te leggen."

De Blankenburgverbinding

De Blankenburgverbinding verbindt de A20 bij Vlaardingen (noordoever) en de A15 bij Rozenburg (zuidoever) met elkaar middels een nieuwe snelweg, de A24. Dit alternatief zorgt voor een robuust netwerk waardoor de drukte op de A15 en op de Beneluxcorridor afneemt en de bereikbaarheid van de Rotterdamse haven naar de randstad verbetert. De A24 wordt ingepast in de omgeving en voorzien van een landtunnel en een watertunnel. De aanleg van de Blankenburgverbinding start in september 2018 en wordt in 2024 opengesteld. Tevens wordt gestart met het kwaliteitsprogramma Nieuw Waterland. De overheden in de regio hebben onder regie van de MRDH een Kwaliteitsprogramma Nieuw Waterland opgesteld. Dit is een pakket aan maatregelen dat komt bovenop de maatregelen die wettelijk verplicht zijn bij de aanleg van de nieuwe rijksweg, de Blankenburgverbinding. Het programma gaat over natuur, groen, water, recreatie en geluid. Het strekt zich uit over een gebied dat aanzienlijk groter is dan het directe invloedsgebied van de nieuwe rijksweg. De bedoeling van het programma is onder meer de natuur te verrijken en het recreatieaanbod te vergroten, vooral voor de inwoners van Vlaardingen en Rozenburg. Ook komen er extra maatregelen om de geluidbelasting te beperken.

 

 Werkzaamheden

Met deze uitspraak van de Raad van State kunnen Rijkswaterstaat en bouwconsortium BAAK starten met de werkzaamheden voor de aanleg van de Blankenburgverbinding. Vanaf 3 september gaat BAAK 60 dagen lang onderhoudswerkzaamheden uitvoeren aan de A20. Tevens start BAAK dan met voorbereidende werkzaamheden zoals het aanleggen van bouwwegen en inrichten van werkterreinen en met de aanleg van de nieuwe verbinding, de A24. Vanaf eind augustus staat de planning van de werkzaamheden op de projectsitewww.blankenburgverbinding.nl

 

Informatieavonden

Begin september vindt zowel aan de noordoever als de zuidoever een informatieavond plaats. Voor de noordoever is dit op dinsdag 4 september tussen 19.00 uur en 21.00 uur op locatie Buitenplaats, Zuidbuurt 85 in Vlaardingen.

Aan de zuidoever is dit op donderdag 6 september tussen 19.00 uur en 21.00 uur op locatie Muziektheater De Ontmoeting, Koninginnelaan 9 in Rozenburg. Tijdens deze informatieavonden informeren Rijkswaterstaat en bouwconsortium BAAK u over de planning en te verwachten hinder van de werkzaamheden de komende periode en 3D-beelden geven een eerste indruk hoe de weg eruit komt te zien in combinatie met de omgeving. Medewerkers van Rijkswaterstaat en BAAK zijn aanwezig om vragen te beantwoorden.

 

Bereikbaarheid van belang voor economie

De bereikbaarheid van de Rotterdamse regio is van groot belang voor de economie. Naast het grootste havencomplex van Europa en Greenport Westland biedt de Rotterdamse regio ruimte aan veelzijdige bedrijvigheid. Om de bereikbaarheid, de leefbaarheid en de economische activiteiten ook in de toekomst te kunnen garanderen is de Blankenburgverbinding noodzakelijk.

 

Cookie-instellingen